Az internet is elérhető
 Euróban értékesítik a szentesi ipari parkot

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-20 | B. I.

Teljesen kiépült az infrastruktúra a szentesi ipari parkban. A képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy döntöttek, hogy az eddigi 4 helyett 6,5 euróért értékesítik négyzetméterenként az ott lévő területeket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Jó pár üzem kezdte már meg működését a szentesi ipari parkban. Az önkormányzati testület hét végén tartott ülésén vita alakult ki arról az előterjesztésről, amely az ottani ingatlanok értékének megállapításáról készült. Az eddigi gyakorlat alapján négyzetméterenként négy euróért kínálta a helyhatóság az ipari parkban a területet a vállalkozóknak. Szirbik Imre polgármester javaslata viszont úgy szólt, hogy 6,5 euróban határozzák meg az ottani építmények négyzetméterenkénti árát. Az emelést azzal indokolta, hogy az utóbbi időben folyamatosan emelkedett az ingatlanok forgalmi értéke, ráadásul az iparterület teljesen közművesített.

A polgári oldal képviselője, Kálmán János annak a véleményének adott hangot, miszerint semmi sem indokolja az eladási ár több mint hatvanszázalékos növelését. Elmondása szerint ugyanis a munkahelyek tömkelege szűnik meg mostanában, és az ipari parkban lévő területekre sincs kereslet. A képviselő valamilyen hátsó szándékot sejtett a jelentős áremelés mögött. Mint magyarázta: feltehetőleg azért javasolja az előterjesztő az ipari parki ingatlanok értéknövelését, mert jól jöhet majd a pénzintézeteknél fedezetként, amennyiben az önkormányzat hitel felvételére kényszerül.

A szocialista párti Móra József úgy riposztozott: ha van olyan bank, amely kölcsön igénylésekor szakértői vélemény helyett elfogad saját értékbecslést, szóljanak csak neki, akkor ő is kér hitelt. Az önkormányzat ellenben – a képviselő szerint – minden további nélkül kap kölcsönt, nincs szüksége jelzálog bejegyzésére. Ami pedig az ipari parkot illeti: az ottani területeket nem szabad áron alul értékesíteni, mivel teljesen kiépült az infrastruktúra, beleértve az informatikai rendszert is. Szűcs Lajos szabad demokrata alpolgármester a fideszes Rébeli Sz. Tamásnak és Halmai Lászlónak azt válaszolta: eddig több tízmillió forint folyt be az önkormányzat számlájára az ipari parkban lévő területek értékesítéséből.
A testület elfogadta a választ az előterjesztéssel együtt Rébeli Sz. Tamás azon indítványával kiegészítve, miszerint ne csak euróban, hanem forintban is határozzák meg az ingatlanok forgalmi értékét.