A megyés püspök felszentelte Eperjes templomát
 Összefogásból született

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-20 | Blahó Gabriella

Eperjes községben vasárnap délelőtt megtartották az első istentiszteletet, miután Gyulay Endre püspök szombaton felszentelte a falu első templomát. A soha vissza nem térő alkalomra csaknem hatszáz hívő jelent a megye és az ország minden részéből.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az istentisztelet fontos esemény volt a falu életében. Fotó: Tésik Attila.
Tizenkét esztendőt vártak az eperjesiek arra, hogy templom épüljön falujukban. Az egykori uradalmi birtokot korábban másként nevezték, később lett önálló a település, melynek lakói először a világháború után szerettek volna maguknak templomot építeni. A politikai környezet miatt kezdeményezésük kudarcra volt ítélve, 1991-ben azonban úgy tűnt: templom épülhet Eperjesen. A falu akkori polgármestere, Horváth Ferenc és az által vezetett testület hozta létre a Sóvárgás a Szent Hajlék Után Alapítványt. Az ügyet Kollár János jelenlegi polgármester eredményesen képviselte.

A templomszentelésre mintegy hatszáz hívő jelent meg.
Szombaton az éles napfényben, de hűvös októberi levegőben a templomból kirekedtek képernyőkön követhették a benn folyó liturgiát. A katolikus szentelést végző megyés püspök, Gyulay Endre reméli, hogy a hitben megerősödött eperjesiek számára, akik maguk akartak maguknak templomot, valódi közösségi hely lesz a szent hajlék. Úgy véli, a templombelső alkalmas minden olyan rendezvény, művészeti esemény megtartására is, mely a kereszténység szellemével azonos, a „templom levegőjével nem ellentétes". Szujó Antal eperjesi plébános ifjúsági közösség létrehozását tervezi, s minden vasárnapon tart istentiszteletet.

A szentelő liturgiát követően evangélikus és református lelkészek is szóltak, s a templomban beszélt Szűcs László tanár is, aki ötvenhatban a helyi nemzetőrség parancsnoka volt. A templom teljes befejezéséhez adományokat kért az egyház, miközben a támogatók mindegyikének neve elhangzott. 

Eperjesen szombaton köszöntő üzenet fogadta az érkező püspököt, a híveket, s egy tál meleg étellel kínálták meg a falu vendégeit. Szívélyes, baráti hang járt mindenkinek, aki fontosnak vagy érdemesnek tartotta, hogy jelen legyen ezen az eseményen. Takács János építészmérnök otthonos templomot tervezett. A községben negyven esztendeje tanító Bugyi Péterné úgy gondolja, végre a vele egykorúaknak is módjuk nyílik arra, hogy magukba szívják azt a tudást, amit a gyerekek a hittanórákon. Németh Jánosné önkormányzati dolgozó szerint a vasárnapi istentisztelet megadhatja azt a lelki nyugalmat, ami a heti munka végén és az új kezdetén eddig hiányzott.

A néhány száz lelket számláló településen, Eperjesen az utóbbi évek legnagyobb eseménye volt a szombati. A mintegy két órán át tartó liturgia végén a hithű katolikusok kezet nyújtottak egymásnak, közben azt mondták: békesség. Az emelkedett pillanatok után ki-ki elindult haza. Eperjes ugyanazt a képet mutatta, mint néhány évvel ezelőtt, egyetlen különbséggel: e falunak már van temploma.