Visszatérnek az M5-ös akcióra
 Magánemberként csatlakozott Szirbik az alapítványhoz?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-18 | Balázsi Irén

Az M5-ös Autópálya Alapítványhoz való csatlakozás ügye vitát váltott ki a szentesi képviselő-testület pénteki ülésén. Az ellenzéki városatyák azt is firtatták, mivel pótolják az önkormányzat idei költségvetésének néhány százmillió forintot is meghaladó hiányát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Napirend előtti felszólalásában Sipos Ferenc, az Együtt Szentesért képviselője azt javasolta a testület tegnapi ülésén, hogy tárgyaljanak az M5-ös autópálya megépítéséről az országhatárig. Indítványozta a képviselő, hogy a szentesi önkormányzat is csatlakozzon ahhoz a véd- és dacszövetséghez, amely sürgeti a M5-össel kapcsolatos kormányígéretek betartását. Bár tárgysorozatba nem vette a témát a testület, mégis vitát okozott a felvetés.

A polgári oldal frakcióvezetője, Halmai László ugyanis arra emlékeztetett, hogy a helyhatóság előző ülésén a jobboldali képviselő, Kálmán János kezdeményezte: csatlakozzanak az M5-ös megépítéséért harcoló alapítványhoz. A szocialista párti Demeter Attila, a jogi bizottság elnöke arra hívta fel Sztantics Csaba jegyző figyelmét, hogy az államháztartási törvény feltételhez köti az önkormányzatnak alapítványhoz való csatlakozását. Egy civil szervezet támogatását viszont nem zárja ki a jogszabály.

Rébeli Sz. Tamás fideszes képviselő úgy reagált: ismeretei szerint Szirbik Imre polgármester magánemberként írta alá az ívet, amikor a városházán helyet adott a megyei kereskedelmi és iparkamara kezdeményezésére alakult M5-ös Autópálya Alapítvány akciójának. Sztantics szerint Szirbik csak a támogatásáról biztosította a civil szerveződést. Az ülést vezető Szűcs Lajos alpolgármester a téma lezárásaként azt javasolta: a polgármester más elfoglaltsága miatt távol van, ezért a háta mögött ne tárgyaljanak az ügyről. Szűcs indítványa alapján a következő ülésen visszatérnek a dologra.

Az önkormányzat idei költségvetésének módosítása kapcsán elhangzott: mivel több százmillió forintos a forráshiány, gondolkodni kell, miből pótolják a jelentős összeget. Az energiaárak emelkedésének kompenzálására mindenesetre céltartalékot képzett a helyhatóság. Halmai László azt firtatta: amikor minden forintnak akad helye, miért vettek föl év közben a sportközpont állományába egy új dolgozót, akinek a foglalkoztatása másfél millió forintos pluszkiadást jelent a városnak.

Rébeli Sz. Tamás pedig azt nem értette, miért emelték meg jelentősen a cigány kisebbségi önkormányzat anyagi támogatását. Krajsóczki Sándorné csoportvezető Halmainak azt válaszolta: amikor tervezték a büdzsét, még nem volt ismeretes, hogy a korszerűsített uszodában hány alkalmazott lesz képes ellátni a megnövekedett feladatokat. A roma önkormányzat ellenben nem a várostól kapta a pluszforrást, hanem a munkaügyi központtól állástalanok foglalkoztatása címén. Csak technikailag került a pénz a város kasszájába, ahonnan átutalták a kisebbségi helyhatóságnak.