Templomot épített Eperjes

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-18 | Blahó Gabriella

A megyehatárszéli hétszáz lelkes település lakóinak száma ma várhatóan átmenetileg megkétszereződik. Több, mint hatszázan járultak hozzá a templom építéséhez, és a község elöljárói valamennyi adományozót meghívták a jeles napra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ma szentelik fel az új templomot. DV-fotó
Eperjes maga akarta a templomot. A katolikus egyház akkor állt a kezdeményezés mellé, s vállalt jelentős anyagi áldozatot, amikor az önálló akarat a megvalósuláshoz kevésnek bizonyult. A falu belterületén mindössze ötszázan élnek, a település gazdasági erejét meghaladta a terv. Kollár János polgármester elmondta: ha jártában-keltében szóba hozta kis falujának elképzelését, szinte mindenhol megértésre és támogatásra talált. Az egyház segítségnyújtása és a község képviselete végül meghozta az eredményt: felépült Eperjes temploma.

A Sóvárgás a Szent Hajlék Után Alapítvány számlájára befolyt összegek feladói mind meghívót kaptak a mai alkalomra. Közöttük természetesen sokan vannak Csongrád megyeiek, de az ország legkülönfélébb városaiból is, ismeretlenek. A polgármester szerint vallási elkötelezettség vagy szimpátia indíthatta a távoli barátokat az adakozásra.

Az eperjesi templomért adtak jótékonysági koncertet a nemzeti szimfonikusok Kocsis Zoltán vezényletével januárban Budapesten, de áldozott a templomra a csongrádi piroskavárosi plébánia is: Nagy Nándor atya adományozta a templom egyik leglényegesebb elemét, a harangot. A megyehatáron túlról is érkezett segítség: a szarvasi Vas- és Fémipari Kft.-nek köszönhető a templomhajóban például a csillár.
A faluban várakozásteli a hangulat, ugyanakkor a bizonyosság élménye tölti el az eperjesieket. Az általános iskola igazgatója, Csombóné Szaniszló Margit úgy fogalmazott: sokáig olyan távolinak, lehetetlennek tűnt, hogy egyszer valóban felépüljön a templom, s lám, mégis megtörtént.

Gyulay Endre megyés püspök szerint az a tény, hogy az eperjesiek maguk akarták a templomot, önmagában üzenetértékű. Ez a templom a falu lakói előtt nem dekoráció, hanem hirdeti, hogy Krisztus itt élt a Földön, s az általa elérhető kegyelmi erő megnyilvánul ma is. A püspök úgy gondolja, a vasárnapi istentisztelet adta csend erőt ad a következő heti munkához, mellyel a falubeliek kenyerüket keresik. Gyulay egyházmegye-vezetőként eltöltött elmúlt tizenhét évében hét templomot szentelt fel. A hetvenhárom esztendős püspök viszont már a következő szent hajlékra gondol: Újszegeden szeretne templomot emelni. Mint mondta, nem elsősorban kövekben, hanem lelkekben építkezik az egyház. A mai szentmisén jelen lesznek a világi és egyházi meghívottak, az ünnep pedig feltehetően a kis falu történetének egyik legjelentősebb dátuma lesz.