A teljes csendre várni kell
 Túl nagy a por Szegváron az Alkotmány utcában?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-18 | Blahó Gabriella

A szegvári Lucz család félti házát: közvetlen szomszédságában működik egy zöldségforgalmazó telep, zajjal, porral, teherautókkal. A megoldást keresve a cég képviselői, a polgármester és a panaszosok egy asztalhoz ültek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

A zöldségforgalmazó cég ipari területre költözne. Fotó: Tésik Attila
Lucz Sándor többször fordult levélben Szegvár polgármesteréhez és képviselő-testületéhez, melyben taglalta az édesanyja házának közelében zajló, nyugalmat zavaró jelenségeket. A panaszos szerint a tizenkét esztendeje működő vállalkozás kora tavasztól késő őszig szinte lehetetlenné teszi a környék lakóinak életét. A szűk Alkotmány utcában – megfigyelései szerint – óriási a tehergépjármű-forgalom, melynek eredménye zaj, por és benzingőz. Úgy véli, az ingatlanok állaga romlik és értékük csökken.

Mint Lucz Sándor mondja, az önkormányzattól kaptak ígéretet arra, hogy a kft. ipari parkba költözik, de szerinte ez csak időhúzásra jó. Elmondta azt is, ha netán az ipari park megvalósulna, csak fölösleges pénzkidobás volna az önkormányzat kasszájából. Észrevette, hogy a kft. ezen a területen újabb építésbe kezdett, ami azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem akar elköltözni. Lucz Sándor a három- oldalú egyeztető tárgyaláson elhangzottakat nem tekinti elégségesnek ügyük érdemi megoldását tekintve.

A zöldségfelvásárló. Fotó: Tésik Attila
Szenczi Sándorné polgármester elmondta, az ülésen hangfelvétel készült, melyen a panaszos félreérthetetlenül kijelenti: hogy az elhangzottakat elfogadja. Az önkormányzat ipari területet jelöl ki az állomás közelében, amely egybefüggő terület, s a község nagyságát tekintve a jövőbeni igényeket is ki tudja elégíteni. Ez a hely még nincs közművesítve. A képviselő-testület azt a megbízást adta a polgármesternek és munkatársainak, hogy a rendezési terv megvalósításra váró feladatai közül az ipari terület és a szennyvíztelep megépítése elsőséget élvezzen, és ebben az ügyben már megtette az aktuális lépéseket. A háromoldalú tárgyaláson megegyeztek abban is, hogy a szezonálisan hetven-száz embernek megélhetést biztosító vállalkozás csak reggel héttől este nyolcig üzemel az Alkotmány utcában.

Ezt az időt – Lucz Sándor szerint – nem tartják be, hiszen tapasztalta: hajnali négy órától egészen este tizenegyig folyik itt a munka. A kamionforgalom következtében romló ingatlan miatt is aggódik. Az önkormányzat szakértőt kért fel arra, vizsgálja meg a jelenséget: a falu költségvetéséből finanszírozott mérés nem mutatott ki forgalomkorlátozást kívánó rezgést. Az időhatárokkal kapcsolatban Ternai János, a kft. vezetője elmondta: igyekeznek betartani a megállapodást, ugyanakkor a külföldről, vagy az ország túlsó végéből érkező autók esetében rajtuk kívül álló okok miatt valóban nem mindig sikerül.