A számítógépes szakkört is kedvelik a tanulók
 Nem csak misére járnak a szentesi gyerekek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-17 | B. I.

Új számítógépekkel gyarapodott a szentesi katolikus általános iskola az intézményt fenntartó egyház támogatásával. A megyei önkormányzattól is nyertek pénzt az informatikai rendszer bővítésére.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Új számítógépes termet alakítottak ki a katolikus iskolában. Fotó: Tésik Attila
Azt gondolhatják a kívülállók a szentesi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskoláról, hogy ott kötelező a mise és az osztálytermek feszülettel vannak teli, ugyanakkor a tanulók mit sem tudnak a technika legújabb vívmányairól. Nemes Éva igazgató említi ezt annak kapcsán, hogy új számítógépekkel gyarapodott az informatikai rendszerük. Eddig meglehetősen méltatlan körülmények között, egy udvarra nyíló kis helyiségben ismerkedhettek a diákok az informatikával. Mostanra az iskola főépületében sikerült kialakítani a számítógépes termet, amelyre szükség is volt már.

Annál is inkább, mivel eddig csak nyolc komputere volt az intézménynek, s mindegyik előtt egyidejűleg vagy két gyerek ült. Most viszont az iskolát fenntartó egyház anyagi támogatásának köszönhetően új gépeket sikerült vásárolniuk: összesen huszonegy masina tartozik az informatikai rendszerükhöz. Persze nemcsak a tanórákon dolgozhatnak a komputerrel a diákok, hanem délutánonként a számítástechnikai szakkört is szívesen látogatják. Internet-csatlakozása is van az intézménynek, és ez a gyerekeknek is jól jön majd a következő hetekben. Nemrégiben hirdettek meg ugyanis egy plakáttervezési pályázatot, amelyhez a világhálóról is letölthetnek képeket a pályázók. Az igazgatónő azt is elmondja: a verseny győztesének munkájával dekorálják ki az éttermüket.

A megyei önkormányzat közoktatási alapítványától e héten kapták meg a határozatot arról, hogy 200 ezer forintot nyertek informatikai rendszerük fejlesztésére. A támogatásból egy laptopot szeretne vásárolni az intézmény, ahová 475 tanuló jár. Nemes Éva egy amerikai professzort idéz, aki azt hirdeti: „Ki a számítógépekkel az osztálytermekből!" A neves fizikus, Clifford Stoll azt vallja, hogy a számítógép éppúgy nem illik a gyerekekhez, mint a televízió. Szerinte a kicsik tegyenek bármit, legyenek a szabadban, fessenek, muzsikáljanak, tanuljanak idegenek nyelveket, „csak ne üljenek egy doboz előtt, és ne meredjenek a képernyőre". Az igazgatónő viszont arra törekszik a kollégáival, hogy megtalálják a helyes arányt a tanulók lelki, testi és nem utolsósorban szellemi fejlődése érdekében. Az utóbbihoz a mai világban hozzátartozik a számítógép is.