Zöldtérképet rajzoltak
 Felmérve a füzesek, a gömbakácok és az árnikák

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-16 | Blahó Gabriella

Elkészült Szentes zöldtérképe: a felmérés tartalmazza a főterek, a belváros, a bejövő utak mentén fejlődő növényeket és azok állapotát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Kossuth téren az uniós csatlakozás előtt kék és sárga virágok nyílnak. Fotó: Tésik Attila
Augusztus elsejétől szeptember végéig minden egyes fa, cserje, virág bekerült egy összefüggő dokumentációba, s rögzítették egészségi állapotukat is. A növényekkel való törődés a tervezőasztalnál indult, a végeredmény feltehetően egy még üdébb városkép lesz. Míg a terek rendben tartásáról eddig pusztán az önkormányzat városellátó intézménye gondoskodott, addig a munkáját a jövőben kiegészíti az a pályázati rendszer, melyben a versengők hasonló, de nagyobb kapacitást igénylő feladatok ellátására vállalkozhatnak: ezen az őszön ezer fát kellene elültetni Szentesen.

Szirbik Imre polgármester úgy látja, a város nagyon sokat elért tereinek gondozásában, erre az alapra építkezve lehet tovább haladni. A zöldtérképet Baloghné Berezvai Csilla készítette. Körülbelül ötven oldalon keresztül, számtalan illusztratív felvétellel alátámasztva nyújt képet arról, milyen lehetőségek vannak még a belvárosban, és min érdemes javítani.

A Kurca partján a jövőben például az ifjúsági házhoz vezető, most éppen vadregényes ösvény is sétálóút lesz, a Kossuth téren pedig várhatóan kék és sárga virágok nyílnak. A díszburkolat nélküli területeken mindig más és más növények ültetésére van lehetőség. Balogh Györgyi főkertész úgy véli, a városellátó számára rendelkezésre álló technikai eszközök, s nem utolsósorban az emberi munkaerő egyelőre kevés, ugyanakkor biztos benne, hogy neki és csapatának nincs szégyenkeznivalója: a nyáron például egyetlen locsológéppel tartották életben a növényeket. A parkfenntartási munka irányítása, a fakivágások szakmai elbírálása a főkertész feladata, míg a zöldtérképpel és a tervezéssel kapcsolatos munkák most Berezvai Csillára hárulnak, s ebbéli együttműködésükkel látható lesz majd a szentesiek számára, hogy milyen virágos is a városuk.