Parancsra harap a járőrkutya
 A rendőrök versenyén szentesi siker is született

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-16 | Blahó Gabriella

Dunakeszin országos minősítő szemlét rendezett a rendőrség kutyavezetőknek. Ezen a megmérettetésen a Csongrád megyeiek háromtagú csapata a harmadik helyet szerezte meg: köztük volt a szentesi Haluppa György és járőrkutyája, Vendég.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Haluppa György zászlós Vendéggel. Fotó: Tésik Attila
A rendőr zászlós szerint a kutya számára az ember nem élelem, nem zsákmány, hanem társ: következésképpen minden támadás, ami az állattól az ember felé irányul, az csakis a kutya veszélyérzete miatt alakulhat ki. A jól képzett rendőrkutyák csak abban a szituációban támadnak, amelyre tanítást kaptak vezetőjüktől. Rengeteg odafigyelés és érzékenység szükséges az alapos kiképzéshez és a jó kontaktushoz – ez a sikeres közös munka alapja.

A kutya sem szájkosárral, sem anélkül nem veszélyes, éppen az emberhez fűződő alapvető viszonya miatt – véli Haluppa György. A közrendre veszélyes állampolgárok kézre kerítésében, illetve kábítószer, robbanószer felkutatásában viszont ma már sokszor nélkülözhetetlenek ezek az intelligens állatok. A szakember szerint félórai kiképzés a kutyának már munka, utána mindenképpen pihennie kell. Az orrán keresztül hatalmas mennyiségű levegőt szív be, melyet analizál: kettős feladat az, melyre képesek ezek a kutyák. A versenyen Vendégnek fegyelmezettségből kellett vizsgáznia, s általános vizsgagyakorlatokat produkálnia. Vezetője azt mondja: ilyen jó csapatban még soha nem indult megmérettetésen, hiszen kollégái is jól szerepeltek.

A kutyás rendőrök munkája másként bővelkedik kalandokban, mint társaiké. Haluppa zászlós legemlékezetesebb esete az volt, amikor decemberben fogott el kutyájával orvhalászokat. Azok is kutyával jöttek, és a két eb egymásnak esett. A viadal úgy dőlt el, hogy a közelben járó vadőr lelőtte az orvhalász kutyáját, míg annak gazdája után Haluppa vetette magát vízbe, s húzta partra inggallérnál fogva. A menekülő nem gondolt arra, hogy a jéghideg víz nem tartja vissza a rend őrét, akinek, mint a történet mutatja, olykor áldozatot is kell vállalnia az állampolgárok személyének és vagyonának biztonsága érdekében.