Szentesi hiány és felesleg a munkaerőpiacon
 Varroda az inkubátorházban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-15 | B. I.

A munkanélküliségi ráta több mint hétszázalékos Szentesen, de vannak olyan álláshelyek, amelyekre hiába keresnek a cégek szakképzett dolgozókat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Listavezető volt Szentes hosszú évekig, hogy a megyében ott volt a legalacsonyabb a munkanélküliek száma. Mostanra a Kurca-parti településen is változott az arány: 7-7,5 százalékos a ráta a korábbi mintegy 6 százalékoshoz viszonyítva. Ám a statisztika természetéből adódóan ezek az adatok sem egyértelműek: a hiány és a felesleg egyaránt jelen van a munkaerőpiacon.

Igaz ugyanis, hogy az állástalanok nehezen találnak megélhetést nyújtó elfoglaltságot, viszont vannak olyan szakmák, amelyek iránt nagy a kereslet. A korszerű gépek kezeléséhez maholnap már nem is annyira szakmunkásokat, sokkal inkább technikusokat vagy mérnököket igényelnek a cégek. Ezért kezdődött meg a szentesi oktatási intézményekben a felsőfokú akkreditált képzés műszaki területeken is.

Az önkormányzat megbeszélést kezdeményezett a közelmúltban a szakképző iskolák és a cégek között, hogy közelebb kerüljön egymáshoz a kínálat és a kereslet a munkaerőpiacon. Szirbik Imre polgármester szerint érdekes dolgok derültek ki. Mint mondta, nemcsak a kvalifikált szakmunkásokra van nagy igény, hanem betanított munkásokat sem találnak az üzemek. A Hungerit Rt.-nél például a korszerű technológia megköveteli, hogy képzett alkalmazottak dolgozzanak a gépsorok mellett. A panírüzemben egy-egy munkás százmillió forintos masinákat kezel.

Az is kiderült a munkáltatók, a szakképző intézmények és az önkormányzat vezetői közötti megbeszélésen: a csökkent munkaképességűek is találhatnak maguknak állást, mert az állam támogatja az ilyen személyeket foglalkoztató üzemeket. A Hungerit egyik új részlegénél hatvan csökkent munkaképességű dolgozót akarnak állományba venni. A volt Esze Tamás laktanyában kialakított inkubátorházban pedig harminc varró- és textilipari munkás foglalkoztatására alakult egy társaság. Ez azért örvendetes, mert ott el tudnak helyezkedni azok a varrónők is, akiket elbocsátottak a csődöt jelentett szentesi ruhagyárból.