Mi lesz majd a csongrádi belosztály helyén?
 A szentesi modell tetszik Murányi Lászlónak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-15 | Balázsi Irén

Murányi László megyei és helyhatósági képviselő olyan mozgásszervi rehabilitációs részleget szeretne kialakítani a csongrádi fürdőben, mint amilyet a szentesiek terveznek. Csongrád polgármestere, Bedő Tamás viszont az év végén megüresedő belosztály épületének optimális hasznosításáról gondolkodik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A csongrádi fürdő korszerűsítésére harmincmilliót költöttek az utóbbi időben. Fotó: Tésik Attila
Örül annak Murányi László, a megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának alelnöke, csongrádi települési képviselő, hogy a szentesiek pályázaton nyert pénzösszeg felhasználásával mozgásszervi rehabilitációs központot és nappali kórházat alakítanak ki az Ady Endre utcai gyógyfürdőben. Ő azért harcol, hogy ugyanolyan balneológiai részlegük legyen a csongrádiaknak is.

Azt magyarázza a képviselő: ez azért lenne jó, mert akkor a szentesi kórházban elvégzett műtéti beavatkozások után nem kellene az utókezelésekre visszautazniuk a csongrádi pácienseknek, hiszen a lakóhelyükön szintén ott a gyógyvíz a fürdőben, van szakember is, aki az operáció után gyógyítaná, rehabilitálná őket. Murányi László szerint még a nyáron meg is szavazta a megyei önkormányzat, hogy Csongrádon mozgásszervi rehabilitációs központot hoznak létre, miután megszületett a döntés: december végén bezárják náluk a szentesi kórház belosztályát.

Nem hivatalos forrásból azonban Murányi László arról értesült, hogy a csongrádi belosztály épületében szociális otthont akarnak létesíteni. Szerinte a város központjában lévő ház alkalmatlan arra, mert nincsen udvara és „betonerdő" veszi körül. Nem szólva arról, hogy a Fő utca olyan a csongrádiaknak, mint a szegedieknek a Kárász utca.

Murányi László úgy van vele: nem való a belosztály megüresedő helyére szociális létesítmény. Sokkal inkább el tudna képzelni oda valamilyen közhivatalt. Szerinte megkaphatná a helyhatóság tulajdonában lévő épületet a bíróság, mert annak idején egyébként is igazságszolgáltató szervezet működött benne. Különben sem kellene szociális otthont kialakítani a kórházi osztály helyén – állítja a képviselő –, mivel Csongrádon az lenne a hatodik ilyen profilú intézmény. Murányi László ezért azt szeretné, ha az eredeti terveknek megfelelően balneológiai rehabilitációs központ jönne létre a csongrádi fürdőben a megyei önkormányzat támogatásával.

ŰA csongrádi fürdő korszerűsítésére mintegy harmincmillió forintot költöttek az utóbbi időben. Bedő Tamás polgármester nehezen tudja elképzelni, hogy a megyei önkormányzat a szentesihez hasonló gyógyszállót építtessen Csongrádon is. A megyei közgyűlés határozata viszont egyértelmű a polgármester számára: december 31-éig megszűnik a szentesi kórház csongrádi részlege. A határozat másik passzusa szerint gondolkodni kell a megüresedő épület hasznosításáról. Bedő Tamás úgy vélekedik, hogy a megyei önkormányzatnak mindenképpen áldoznia kell a város tulajdonát képező, meglehetősen rossz állagú ingatlan felújítására. A renoválást követően két lehetőség kínálkozik: a csongrádiak egyedül döntik el, mire használják majd a szentesi kórház bezárt részlegét, vagy pedig a megyei önkormányzattal közösen találják meg az épület hasznosításának legideálisabb módját. Bedő Tamás szerint a döntéskor azt is figyelembe kell venni, hogy az egészségügyi intézmény mostani dolgozóinak megoldódjanak a foglalkoztatási gondjai is.