Belváros: szabad a disznótartás
 Megszületett Szentesen az állattartásról szóló rendelet

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-14 | Blahó Gabriella

A helyi sajátosságokat és a kor követelményeit ötvözi a nemrégiben született állattartási rendelet. A Csányiné Bakró Vera aljegyző alkotta és a képviselő-testület által elfogadott jogszabály következménye néhány jelentős változás lesz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egy család egy háznál maximum öt sertést nevelhet. Fotó: Tésik Attila
A hatálybalépést követően a város belterületén csak családi szükséglet címén, maximum öt disznó, négy kecske vagy juh lehet a ház körül. A haszonállatok közé sorolt csirkéből meg százat, továbbá öt nyulat és ezek ivarérett szaporulatát, tíz libát, kacsát, pulykát vagy gyöngyöst tarthat a gazda. Ezeket a jószágokat kitiltják a közintézmények, élelmiszer-ipari egységek területéről, illetve a velük közvetlenül szomszédos ingatlanokról. A kutyatulajdonosoknak fel kell készülniük arra, hogy négylábú kedvenceik közül családi házanként a jövő év elejétől csak kettőnek élvezhetik a társaságát. Többlakásos lakóépületben otthononként viszont csak egy kutya, illetve három macska tartható, de ehhez a szomszédok beleegyezése is szükséges.

A mezővárosi jellegű Szentes útjain lehet állatot terelni ezentúl is, a marháknak és egyebeknek be kell tartaniuk a közlekedési szabályokat. A trágyakezelésről is részletesen szól a rendelet, főként a korlátozások miatt.

Az éneklő díszmadarak, halak, tengerimalacok és egyebek számát egyedül a tulajdonos szabja meg. A jogszabály kitér a divatnak és gazdasági tevékenységnek egyaránt számító strucctartásra is. A szavannák madarát veszélyes állatnak minősíti a jogalkotó, ezeket be is kell jelenteni a hivatalban, és nevelésükkel kapcsolatban különleges jogszabályokat kell betartani. A tiszai strandon és a Veker-parti víztározó környékén mint üdülőterületen pedig mindenféle állat tulajdonlása tilos. A helyi jogszabály szól az állatkínzásról is, mely esetben az önkormányzat hatósági jogkört gyakorolhat.

A városban nagy visszhangot kiváltó jogszabály bírálói szerint egyáltalán nem volna szabad a belterületen például disznót tartani. Mások úgy vélik, a háztáji rendszer a mezőváros sajátja, s emlékeztetnek arra, nem egy család számára jelent a haszonállat megélhetést. Elemzők szerint amennyiben a szentesi polgárok jogkövető magatartást tanúsítanak e rendelet iránt, úgy várható, hogy jelentős mértékben csökken az állatok száma a belvárosban, és telepek létesülnek a külterületen. Az önkormányzat a rendelet január elsejei hatálybalépésének dátumával adott felkészülési időt a gazdáknak.