Az M5-ös alapítványt támogatja a kamara

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-14 |

A Szegeden tavasszal létrehozott M5-ös Autópálya Alapítványhoz csatlakozott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, amely az országos érdekvédelmi szervezetek közül elsőként fejezte ki egyetértését a matricát követelőkkel – közölte Horváth István.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Szegeden tavasszal létrehozott M5-ös Autópálya Alapítványhoz csatlakozott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, amely az országos érdekvédelmi szervezetek közül elsőként fejezte ki egyetértését a matricát követelőkkel – közölte Horváth István. Az alapítvány elnöke elmondta: a kuratórium konkrét javaslatot tett a szaktárca asztalára az M5-ös autópályának a matricás rendszerbe történő mielőbbi bevonására.

Ebben az áll, hogy a szaktárca készítsen elő egy úgynevezett fix díjas útdíjárbevétel-megváltás alkalmazását lehetővé tevő rendszert, aminek értelmében az állam a jövő esztendőben – éves szinten, a tárgyalások befejeztéig – 8,5-10 milliárd forint fix árbevételt biztosítana havi vagy negyedéves kifizetéssel az AKA Rt. számára. Ezzel egyidejűleg az útdíj beszedési joga az államot illetné meg.

A számítások szerint ezzel a megoldással akár december elsejétől megtörténhetne az M5-ös bekapcsolása az egységes matricás rendszerbe – mondta Horváth István. Ismertetése szerint az alapítvány kérte a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, hogy a jövő évi költségvetés-tervezetben ezt a tételt külön szerepeltessék, és név szerinti szavazással döntsenek róla.