Horváth Mihályt ünnepelték a gimnazisták

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-13 | Blahó Gabriella

A gimnázium névadójának, a Szemere-kormány oktatási miniszterének születésnapját ünneplik minden októberben a szentesi diákok. Ezen a napon alkalom nyílik arra, hogy az ifjúság bebizonyítsa: van, amit jobban tud a tanerőnél.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egy tanításmentes munkanap Szentesen  mindenki a fedélzeten. Fotó: Vidovics Ferenc
Az udvaron folyó futballmérkőzést füvön fekve követték a kíváncsiak, a fiúk ördögpálcával játszottak, a lányok pedig kamaszkorukhoz illő körjátékot, a Péter-Pált: ebben az a lényeg, hogy tartson a ritmus. A biológiai előadó előtt batériumkiállítást rendeztek a tudomány ifjú képviselői, melyben felhívták a látogatók figyelmét arra, hogy a baktériumokat szagolgatni, ingerelni, simogatni és etetni tilos.

Az aulában páros asztalitenisz-bajnokság folyt, ahol a szurkolók között a fiatalabb korosztály tagjai voltak többségben, következésképpen Vígh Ferenc és Tóth Andrea szimpatizánsaitól lehetett hallani többször a biztatást: a Kovács Éva tanárnő és Vlagyimir Volosin tanár úr alkotta páros el is veszítette a mérkőzést 21:15-re – a rangadót a tanár úr igen nehéz küzdelemként értékelte.

A gimnázium igazgatónője, Bácskainé Fazekas Márta elmondta: a giminapon a város szülöttének, a Szemere-kormány oktatási miniszterének születésnapjáról emlékeznek meg, mely a diákság számára tanításmentes munkanap. Az első, modernnek számító történetíró 194 évvel ezelőtt született, szobra két esztendeje a gimnázium kertjéből átkerült a Kossuth térre: itt koszorúzott a diákság és a tantestület a nap végén, s itt kapták meg jutalmukat az emlékverseny legjobbjai.

A műveltségi vetélkedő igazi próbatétel a szorgalmas tanulók számára is. Ez a nagyon komoly játék a közéleti vetélkedőből „nőtte ki" magát, melyet a rendszerváltó években Keserű Imre alkotott meg a diákok számára, s ma már tartalmaz természettudományi jellegű feladványokat is. Az első helyet Szőri András hozta el Barta Katalin és a tavalyi győztes Vidó Gábor Tamás előtt, szoros versenyben. Az 59-es teremben az Örkény-ösztöndíjas Rácz Attila drámájáról lehetett hallani: a gimnázium egykori növendékének Idegenek című műve azt feszegeti, a társadalmi közbeszéd milyen mértékben uralkodik az ember mindennapjain, tud-e „személyesen" megszólalni. A szerző célja szerint a műben lelepleződnek azok a modellek, melyek a személytelenség irányába hatnak.
A folyosók félreeső zugaiban franciául beszélgettek tanáruk jelenléte nélkül is a diákok, nyitott ablakokban ültek a lányok, beáradt az ősz.