Menekült saját házából
 A szentesi Lakos János a lányával pereskedik

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-10 | Balázsi Irén

Azért hadakozik az albérletbe menekült szentesi Lakos János, hogy a tulajdonát képező kertes házból költözzön ki a lánya a családjával együtt. Mészáros Andrásnéék már elmentek volna, ha a nyugdíjas férfi megadná a nekik járó egymillió forintot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentesi, Wesselényi utcai házát akkor tudná eladni Lakos János, ha egymillió forintot fizetne a lányának. Fotó: Tésik Attila
A 72 esztendős Lakos János azért meséli el, mi történt vele az utóbbi években, hogy tanuljanak kálváriájából az idősek. Azt ajánlja kortársainak: jól nézzék meg, mit írnak alá. Ő több mint 20 éve egyedül él, mert három asszonyt eltemetett. Van egy leánya, meg veje és három unokája, akiket – mint mondja – amiben csak tudott, mindig segített. Amikor meghalt a felesége, a ház árából is adott nekik, hogy boldoguljanak.

Lakos János lányáék azonban kiköltöztek Nagymágocsra, ám a férfi szerint „megette őket a hitel, mert nem tudták törleszteni". De amikor még Szentesen laktak, akkor sem törődtek vele. Az idős ember, bevallása szerint, elkeseredésében pontot akart tenni az életére, mert annyira egyedül volt. Gyógyszert vett be, majd bekerült a kórházba. Amikor kiengedték, megegyezett a lányáékkal, hogy visszajönnek Mágocsról, s az ő tulajdonában lévő Wesselényi utcai házba költöznek. Úgy volt vele az idős ember, hogy legalább nem lesz egyedül, meg gondoskodnak is róla. Erről szerződést is kötöttek. Így utólag azt állítja Lakos János, hogy nem kellett volna aláírnia a megállapodást a lányával.

– Nem takarítottak, a gyógyszeremet sem váltották ki, a ruhát is mosatnom kellett – állítja Lakos János. A többféle betegséggel küszködő férfi nem tudta elviselni a vitát a lányával és a vejével, ezért 2000 decemberében a Wesselényi utcai házából albérletbe költözött. Most a Jókai utcában lakik, de ez már a harmadik bérelt lakása.
Lakos János legnagyobb gondja jelenleg az, hogy elfogyott az aranytartaléka, adósságból él. Az albérlet húszezerbe kerül, ehhez jön még a rezsi. Egész életében gazdálkodott, ezért csak húszezer forint körüli a nyugdíja.

Mostanában azt tervezi, hogy eladja a házát, és valamilyen szociális intézménybe költözik. Ott ugyanis gondoskodnának róla. A férfi azonban képtelen értékesíteni az ingatlanát, mert a lányáék nem mennek ki belőle. Lakos János mindenféle jogi eszközt igénybe vett már érdekei védelmében, ám az igazságügyi szervezetek képviselői szerint még neki kell több mint egymillió forintot megtérítenie, hogy családja kiköltözzön az ingatlanból. – Ez a hála, amiért tíz évig az én udvaromból ettek – kesereg a férfi. Pedig Lakos Jánosnak sose volt haragosa, elmondása szerint mindenki csodálkozik azon, hogyan mérgesedhetett el ennyire a kapcsolata a lányával.

A Wesselényi utcai ház kapuját Mészáros Andrásné, született Lakos Erzsébet nyitja csöngetésemre. A 16 éves Mészáros Krisztina a matematikával birkózik. A hároméves kora óta mozgásában korlátozott Kriszti magántanuló a helyi Rigó Alajos-iskolában. A fiatal lány állandó felügyeletre szorul. Az ő sorsa már eleve bánatot okoz a Mészáros családnak. Azt mondja a háziasszony, az ő gyerekkorát viszont az keserítette meg, hogy az édesapja szerette emelgetni a poharat. Szerinte minden baj ebből adódik. Nekik jó helyük volt Nagymágocson, állatokat is tartottak, önellátásra rendezkedtek be. Ám amikor az idegosztályra bekerült az édesapja, megsajnálta Erzsébet, hiszen annyira könyörgött, hogy költözzenek hozzá.

– Egy lyukas kétfillérest sem kaptunk tőle – állítja a háziasszony. Azt már a férje mondja, hogy a déli harangszókor ott volt mindig a meleg étel az apósa előtt, meg pénzt is adott neki orvosságra. De az összeg nem gyógyszerre, hanem italra fogyott el. Ők egyébként a mágocsi házuk árát beleépítették a rossz állagú Wesselényi utcai házba. Ezt és más szempontot is figyelembe vették a bíróságon, amikor kihirdették a jogerős ítéletet. Ebben szerepel, hogy Lakos János köteles megfizetni egymillió 350 ezer forintot a Mészáros családnak, s akkor elhagyják a házát. A férj azt magyarázza: 350 ezret már megadott az após, és azt előlegként befizették egy Békés megyei ingatlanra. Mennének ők már Szentesről boldogan, ha Lakos János megadná az egymilliós tartozást, amelynek határideje a nyár vége volt.