Emelnék a távfűtés díját
 Nyolcszázalékos drágulásról szavaz a közgyűlés Vásárhelyen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-08 | Szögi Andrea

Nyolc százalékkal drágulhat a távfűtés és a meleg víz díja Vásárhelyen – az emelési javaslatról holnap dönt a közgyűlés. A város e szolgáltatás terén országos viszonylatban a középmezőnyben, Csongrád és Szentes viszont a legolcsóbbak közt található.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ha a képviselők elfogadják a javaslatot, a vásárhelyi távfűtött lakások hő- és melegvíz-díja 8 százalékkal drágul. Fotó: Tésik Attila
Éves szinten mintegy tízezer forinttal kerülhet többe egy átlagos lakás távfűtés- és melegvíz-díja Vásárhelyen, ha a közgyűlés elfogadja az áremelésről szóló javaslatot. Mint az az előterjesztésből kiderül, egy ötvenöt négyzetméteres otthonban, ahol a lakók havonta négy köbméter meleg vizet használnak el, csatornadíj nélkül idén összesen mintegy nettó 87 ezer forintba kerül a szolgáltatás. A tizenkét százalékos áfával és csatornadíjjal növelt ár éves szinten meghaladja a 106 ezer forintot.

A tervezett nyolcszázalékos áremelés után ez az összeg nagyjából évi 115 ezer forint lenne, a jelenleg érvényben lévő áfakulccsal számolva. Ha azonban az adó mértéke 15 százalékra emelkedik, az ár meghaladhatja majd a 118 ezer forintot is.

A díjnövekedés fő oka az, hogy a földgáz májusban 15, míg a villamos energia hatósági ára augusztusban 9 százalékkal emelkedett – tartalmazza az előterjesztés. E két energiahordozó pedig alapvetően meghatározza a távhőszolgáltatás költségeit is.

A most érvényben lévő díjszabás alapján egyébként Vásárhely városa országos viszonylatban a középmezőnyben szerepel. Az ebből a szempontból legdrágábbnak számító településen, Szigetváron csatornadíj nélkül nettó 136 ezer forintba kerül évente a szolgáltatás egy 55 négyzetméteres otthonban, s a listán „előkelő" helyen szerepel Siklós, Balatonfüred és Debrecen is. A fővárosban ez az áfa nélküli összeg meghaladja a 105 ezer forintot.

Csongrád megye városainak adatait összehasonlítva kiderül: távfűtés- és melegvíz-díj tekintetében Makó a legdrágább, itt ugyanis – csatornaköltség és forgalmi adó nélkül – évente 94 ezer forintot fizetnek egy átlagos méretű lakásban. Vásárhely az áremelés előtti nettó 87 ezer forintos díjjal a második, Szegeden 85 ezer, míg Csongrádon csupán 71 ezer forintba kerül a szolgáltatás évente. A lista végén Szentes városa található, az éves nettó ár itt alig haladja meg a 68 ezer forintot.