Halaszthatatlan a fejlesztés
 Húszmillióba kerülne a vásárhelyi városi tévé megújulása

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-07 | Szögi Andrea

A vásárhelyi városi tévé műszaki berendezéseinek állapota halaszthatatlanná tesz egy komolyabb, legalább 20 millió forintos fejlesztést – derül ki abból a beszámolóból, amelyről csütörtöki ülésén tárgyal a közgyűlés.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Bár a nyáron szervizelték a vásárhelyi VTV eszközeit, a komolyabb műszaki fejlesztéssel nem várhatnak sokáig.Fotó: Tésik Attila
Noha a nyári néhány hetes teljes leállás során elvégezték a legfontosabb karbantartási, beállítási munkákat, a vásárhelyi városi televízió (VTV) műszaki berendezéseinek jó része megért a cserére. Mint az a város által támogatott híreszközök – azaz jelenleg csupán a VTV – működéséről is szóló, a következő közgyűlésen napirendi pontként szereplő beszámolóból kiderül, az intézmény ebben az évben mintegy 50 millió forintot kap az önkormányzattól, reklámbevétele pedig idén várhatóan 3 millió forint lesz.

Az Országos Rádió és Televízió Testület pályázatán a VTV nyert egy 5 milliós adóberendezést, amelyet idén áprilisban helyeztek üzembe. Ennek segítségével az időjárási viszontagságok miatti adáshibák megszűntek. A többi műszaki berendezés viszont – a nyári szervizelés ellenére – elavult, s a mindennapos igénybevétel miatt egyre többe kerül a javíttatás is.

A helyzetet jól jellemzi, hogy nemrég tönkrement a feliratozó berendezés, amelynek pótlása mintegy 1,8 millióba kerülne, így jelenleg kölcsönkészüléket használ a VTV. A műszaki berendezések állapota halaszthatatlanná tesz egy komolyabb, legalább 20 millió forintos fejlesztést – mondja a Arany-Tóth Attila, a VTV-t is működtető Szerdahelyi József Kht. vezetője. Az említett összegből olyan digitális berendezést szerezhetne be a VTV, amelynek a működtetése sokkal olcsóbb, mint a most alkalmazott technika, s emellett a műszaki lehetőségek a kornak megfelelő arculat kialakítását tennék lehetővé.

A tájékoztatóban egyébként szó esik a másik olyan híreszközről is, amelyet a város támogatott, jelenleg azonban nem jelenik meg. Hamvas Ödön, a kulturális, vallási és kisebbségi bizottság elnöke által készített beszámoló kitér arra: a Kurír című önkormányzati hetilapot tavaly év végéig adta ki a város, keresik azonban a megjelentetés új lehetőségeit, a szükséges engedélyek beszerzése ugyanis most zajlik.