Derekegyházi közcélok közpénzekből
 Szabó István szerencsének tartja, ha munkahely létesül a fal

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-07 | Blahó Gabriella

A pályázatot az előző önkormányzat adta be, a siker után a munkát az új végzi el – mondta Szabó István, Derekegyház polgármestere az újjáalakított főtérről. A községháza előtti teret birtokba vette a falu apraja-nagyja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Derekegyház polgármestere azt mondja: a főtér is közcélú foglalkoztatottak munkájával készült el. Fotó: Tésik Attila
A főtéri burkolat aszimmetrikus körökben öleli a virágágyakat, melyeket jövő tavasszal ültetnek be, addig azonban – úgy tűnik – Derekegyház kerékpáros fiataljai előre nem tervezett funkcióval, vagyis gyakorlóterepként hasznosítják. Mintegy négymillió forintra volt szükség ahhoz, hogy a közel kétezres település, Derekegyház központja új képet kapjon. Ehhez hármat el is nyert az előző önkormányzat a vidékfejlesztési célelőirányzat alapjából, de a megvalósítás már az új testület feladata – tudtuk meg Szabó István polgármestertől.

A rendkívül szerény anyagi lehetőségekkel bíró község számára a közcélok megvalósítása elsősorban közpénzekből lehetséges: a szociális járadékokban részesülők közcélú foglalkoztatása nyomán épült újjá a tér, az óvoda, az iskola és a közintézmények. A falu életében, működésében más feladatokat is kapnak ezek a dolgozók, hiszen a téli nagy havazás idején nélkülözhetetlen volt a munkájuk – emlékeztetett a polgármester. Az ő bérüket 100 százalékban finanszírozza az állam, ami Derekegyház számára négymillió forintot jelent. A pénzalapról döntők a pályázó települések között osztják szét a fennmaradó összeget is, így Derekegyház további ötmillió forintot kapott az említett célra.

A munkahelyteremtés a falvak önkormányzata számára a legnehezebb feladat. Szerencse, ha magánjellegű kezdeményezésre létesül munkahely. A mágocsi úton egy csongrádi vállalkozás telepedett meg. A cég élelmiszer-ipari végterméket újrahasznosítható anyaggá alakít, s ezzel munkát ad tíz embernek.

Derekegyház kilencszáz aktív korú lakosa közül háromszáz dolgozik helyben, közel ötszázan eljárnak Szentesre vagy Orosházára a kenyérkeresetért. A polgármester számításai szerint még legalább száz derekegyházi vállalna örömmel munkát saját falujában.