A tetemes forráshiány és a Mónika-fillérek
 Több mint egymilliárdot kértek a megye települései

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-07 | Bakos András

Szentes, Csongrád és Makó önkormányzatának is takarékoskodnia kell – igaz, nem egyformán – ahhoz, hogy a forráshiányos költségvetés ellenére működjön minden intézmény. Kiderült: nem az önkormányza-
tok pályázatírói a hibásak amiatt, hogy egyik város sem kapott az önhiki alapjából.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A hatvan Csongrád megyei helyhatóság közül az idén, az első félévben negyvenhat pályázott a forráshiányos önkormányzatok számára fönntartott alapra. A városok, községek összesen 1 milliárd 145 millió 147 ezer forintot igényeltek volna, de ez az összeg az egyeztetések, szűrők után 567 millió 708 ezer forintra olvadt. Nyolc önkormányzatot
a Pénzügyminisztérium végül nem talált forráshiányosnak – áll abban a tájékoztatóban, amely a Magyar Államkincstár Csongrád Megyei Területi Igazgatóságának munkájáról szól.

Az igazgatóság vezetője, Siket Judit igazgató a megyei közgyűlés legutóbbi ülésén számolt be a nemrégen még TÁH-nak nevezett intézmény tevékenységéről. Azt mondta, valóban jó kapcsolatokat ápolnak a helyi önkormányzatokkal, amit jelez az is, hogy előfordulhatott volna elvileg konfliktus az igazgatóság ellenőrző funkciója miatt, de eddig mindegyik önkormányzatnál figyelembe vették kérésüket, javaslataikat. Az ülésen Vincze László országgyűlési és megyei képviselő megkérdezte, vajon mi miatt alakult úgy, hogy Csongrád, Makó és Szentes önkormányzata is hiába pályázott, egyik helyhatóság sem nyert támogatást forráshiánya enyhítésére az önhiki révén.

Vajon az önkormányzatok hibáztak a pályázat elkészítésekor? A képviselő és az igazgatónő párbeszédéből kiderült: nem az önkormányzatok hibáztak, és nem is az igazgatóság, amely támogató javaslattal küldte tovább a pályázatokat. Az történt, hogy módosították az önhikis pályázat feltételeit, de erről elfelejtették értesíteni az igazgatóságot és az önkormányzatokat.

Szentes önkormányzata – mint megtudtuk – mintegy kétszázötvenmilliós forráshiányt állapított meg. Félegyháziné Somogyi Éva, a szentesi testület pénzügyi bizottságának elnöke azt mondta kérdésünkre, az önkormányzat kapott „néhány millió forintot" a Belügyminisztériumtól, utólag, a fönnmaradó összeget azonban ki kell gazdálkodnia. Ezért eldöntötték: a tartalékban maradt összegek fölhasználására mindenütt terv készül.

A város ismét beadta a pályázatát. Csongrád önkormányzata is kapott az önkormányzati szlengben „Mónika-filléreknek" nevezett belügyminiszteri alapból 6 millió forintot, ez azonban nem fedezte a forráshiányt, ami 96 millió forint. Bedő Tamás polgármestertől megtudtuk, van remény arra, hogy további összeget nyerjenek, mert ismét föltöltötték a belügyminiszter alapját. E következő összegtől függ, mennyi működési hitelt kell fölvennie a városi önkormányzatnak. Makóra 30 millió forint gurult a Mónika-fillérekből. Bánfi Margit jegyző kérdésünkre elmondta, jelenleg is van 30 millió 872 ezer forintos forráshiányuk, ami a második félévre értendő.

Gazdag János, a megyei közgyűlés pénzügyi bizottságának makói elnöke azt mondta, nem sportszerű, hogy a fideszesek az elutasított önhikis pályázatok miatt az MSZP-t bántják, mivel azt a szoftvert, amely, úgymond, leegyszerűsítette a minisztériumban a pályázatot elbírálók munkáját, az előző kormány idején állították be. Épp e gépies döntési mechanizmus miatt teremtették meg a Belügyminisztériumban a Mónika-fillérek alapját.