Természetelvű alkotások a falon

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-06 | B. I.

László Dániel festőművész vehette át szombaton a szentesi galériában a Katona Kiss Ferenc és neje, Túri Júlia nevét viselő alapítvány ösztöndíját.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi galériában szombaton nyílt kiállításon csupa olyan festményt láthatott a közönség, melyet képzett fiatalok készítettek. Katona Kiss Ferenc azért hozta létre az alapítványt, hogy megkönnyítse a tehetségük kibontakozását. Elvárta ellenben, hogy az ő útját járják, vagyis a realista stílusirányzatot képviseljék.

Kivétel nélkül természetelvű művek kerültek a falra 15 képzőművésztől. Ennyien jelentkeztek most a Katona Alapítvány pályázatára az ország különböző részeiből, és mindegyik alkotótól fogadtak el képet a kuratóriumi elnök, Dömötör János művészettörténész vezetésével az ítészek.

A grémium titkára, Endrédi Józsefné gyújtotta meg a gyertyát a vernisszázson Katona Kiss Ferenc emlékére. A pályázat fődíját elnyert fővárosi alkotó, László Dániel is. Azt mondta érdeklődésünkre: azért kedveli a természetelvű piktúrát, mert ezzel az irányzattal képes lemérni a saját hitelességét. A legközelebbi munkája az alföldi festészet egyik központjához, Hódmezővásárhelyhez köti a fiatalembert. A szentesi önkormányzat különdíját kapta a kunszállási Beke Anikó.