Tetőért kiált a református nagytemplom
 Körforgalmi csomópont a szentesi városközpontban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-04 | Balázsi Irén

Hónapok óta nincs teteje a szentesi református nagytemplomnak. A felújítást végző cég és az egyházközség kényszerűségből módosította a szerződést, amely szerint november végéig fel kell kerülnie a hódfarkú cserépnek a palatető helyére.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hódfarkú cserép kerül majd a palatető helyére. Fotó: Tésik Attila
Még a nyár elején kezdték bontani a szentesi református nagytemplom tetejének az egyházi iskola felőli részét. A födémszerkezet cseréjének eleve csak egynegyedét tervezték megvalósítani ebben az évben, mert eddig mintegy negyvenmillió forintot sikerült összegyűjtenie az egyházközségnek. Ezt az összeget három pályázaton megítélt támogatás és az önkormányzat anyagi segítsége teszi ki. A Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség Isten házának teljes felújításába kezdett, mint arról már írtunk lapunkban. A megvalósítás ütemezése pedig mindig a rendelkezésre álló anyagiak szerint történik. Legutóbb a tetőszerkezet egy részének műemléki helyreállítására, valamint a második emeleti karzaton egy kiállítási tér kialakítására, az oda tervezett bútorok elkészítésére és beépítésére nyerte el a közbeszerzési pályázatot a hódmezővásárhelyi székhelyű Bodrogi Bau Kft. Az eredeti szerződés szerint augusztus vége volt ezen munkák elvégzésének a határideje.

Ehhez képest hosszú hetekig nem dolgoztak a templomtetőn a kivitelezők. Lapunk kérdésére, hogy a legutóbbi nagy esőzések idején nem károsodott-e az épület, Kovách Péter lelkipásztor azt mondta: ideiglenesen fóliatakaróval fedték le a tetőt, ennek ellenére beázott a templom. Mint kiderült, azért kellett gondoskodni a födémrész védelméről, mert az építő cég képviselői különféle okokra hivatkozva még júliusban kérték a szerződés módosítását, és az újabb megállapodás aláírásáig szüneteltették a munkát a templom tetején. A beázás okozta kárt a kivitelező magára vállalta. A lelkészéknek többszöri tárgyalás után az új határidőben is sikerült megegyezniük a vállalkozóval. A szeptember 19-én megkötött szerződés szerint november végéig az építőknek be kell fejezniük a felújítást a tetőn és a karzaton. Kovách Péter reményei szerint ha az időjárás kedvező lesz, akkor felkerülhetnek a hódfarkú cserepek a régi palatető helyére.

Ami pedig a további terveket illeti, az önkormányzat és a nagytemplomi református egyházközség közösen pályázik
Phare-támogatás elnyerése érdekében. A lelkipásztor azt is elmondta: egymilliárd forint szerepel a pályázati anyagban. Ebből nyolcszázmilliót szánnak a templom teljes rendbehozata-
lára, valamint a közelében lévő egyházi ingatlanban ötven személy befogadására alkalmas idősek otthonának kialakítására. A fennmaradó összegből rendezni szándékoznak a református nagytemplom környezetét: a mostani villanyrendőr helyett körforgalmi csomópontot építenek, és esztétikus burkolattal látják el a Kiss Bálint utcát, s a Panoráma kávéház környékét. Ha kedvezően bírálják el a Phare-pályázatot, Kovách Péter szerint 2005 őszére befejeződhet a főtéri nagytemplom felújítása.