Lesz új CT-je Szentesnek
 A rossz komputertomográfot a megyei önkormányzat cseréli le

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-03 | Balázsi Irén

Állja a szavát a megyei önkormányzat, mert anyagilag támogatja egy új komputertomográf (CT) beszerzését a szentesi kórház sürgősségi tömbjébe.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A régi CT meghibásodása miatt vizsgálatok maradtak el a szentesi kórházban. Fotó: Tésik Attila
A szentesi rendelőintézetben lévő a komputertomográf több mint tízéves, vagyis – mint mondani szokás – megette a kenyere javát. Kisebb-nagyobb felújításokat már végezte k rajta, ám nemrégiben mégis meghibásodott. Ezért aztán Szegedre kellett utazniuk egy-egy vizsgálatra a szentesi kórház vonzáskörzetébe tartozó betegeknek. A szakembereknek aztán megint sikerült megjavítaniuk a masinát, amely jelenleg működik. De bármikor újból felmondhatják a szolgálatot a gép alkatrészei.

A szentesi kórház mintegy 1,3 milliárd forintos sürgősségi és diagnosztikai tömbjében viszont már a létesítmény átadásakor ott kellett volna lennie egy új CT-nek. Mégsem így történt.

Az új tömb átadásakor nem akadt anyagi fedezet a beszerzésre. A rendelőintézeti gépnek ellenben – mint említettük – már lejárt a kihordási ideje, azaz nem lehet áttelepíteni a kórház sürgősségi részlegébe. Ám amikor ezt az új beruházást átadták, az egészségügyi intézményt fenntartó megyei és a szentesi önkormányzat, valamint a kórház közösen nyújtott be úgynevezett címzett támogatást kiegészítő pályázatot egy komputertomográf beszerzése érdekében. A pályamunkát azonban elutasította az illetékes grémium. A megyei közgyűlés a pályázat benyújtása idején olyan határozatot hozott: amennyiben nem kapnak állami segítséget, a megyei önkormányzatnak kell gondoskodnia a régi CT cseréjéről.

Nos, a szentesi kórház gazdája állja a szavát. Nemcsak költségcsökkentő intézkedéseket hajtat végre az intézmény vezetőivel, hanem a műszerpark kiegészítéséről is gondoskodik. Teszi mindezt azért is, hogy a területi egészségügyi intézet a köztudatba is bekerült elhíresült dolgai után visszahódítsa az elpártolt pácienseket. Szirbik Imre szentesi polgármester szerint sikerült is, hiszen az utóbbi hónapokban emelkedő tendenciát mutat a betegforgalom. Ami pedig a régóta várt új CT-t illeti, a megyei közgyűlés legutóbbi ülésén engedélyezték a képviselők a gép beszerzését. Ez azt jelenti, hogy elindítják a közbeszerzési eljárást a gép telepítésére. Egy ilyen diagnosztikai berendezés ára különben meghaladja a százmillió forintot. Szirbik Imre úgy fogalmaz: melegváltás lesz, mert a régi CT az utolsó pillanatig fog működni a rendelőintézet épületében.