Eltiltják a szamárverő fuvarost
 Tovább bonyolódik a szentesi csacsiügy

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-03 | Blahó Gabriella

Minden szamarát veri Ravasz gazda. A sorozatos bántalmazástól az egyik csacsit – mint arról lapunkban beszámoltunk – a szentesi állatvédő egyesület úgy tudta megmenteni, hogy az állatot megvásárolta tulajdonosától, Ravasz Jánostól. A fuvaros a kapott pénzen újabb szamarat vett, de azóta azon is túladott. Legújabb szerzeménye Rudi: vele elégedett a gazda.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ravasz János szerint a harmadik igavonó beválik. Fotó: Vidovics Ferenc
A második szamárral meggyűlt a baja Ravasz Jánosnak, mert – mint mondta – nem vált be. Az állatvédő egyesülettől kapott pénzen vett jószágot alaposan megverte új gazdája. A Jókai utcai háza közelében élő szomszédok egyike felvételeket készített a jelenetről: az amatőr képeken – melyek szerkesztőségünk birtokában vannak – egyértelműen látszik, hogy a fuvaros ütlegeli az állatot.

A szomszédok nem akarják befolyásolni a szamaras történéseket, ezért nem vállalják a szereplést, viszont képtelenek voltak a kívülálló szemével nézni azt, ami történik. Ezért bocsátották rendelkezésünkre a felvételeket.

Ravasz János az esettel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a második szamár nem vált be, semmi köze hozzá. Vissza is vitte a tulajdonosának a vajdatelepre. Azt is mondta, a harmadik szamarat nézi ő másodiknak, a fuvarozáshoz kell, nem is tudjuk elképzelni, milyen kevés pénzt adnak a vasért. Kilónként csak három-négy forintot. A szamárnak kevés ennivaló kell, egy nap csak két csíkszedővel eszik meg. Így jobban megél, mert ő segélyért nem megy a hivatalba. 

Úgy tudni, hogy az egyesület pénzéből vásárolt második állatnak a bántalmazástól súlyosan megsérült a szeme, állatorvosi ellátásra kétszer is szüksége volt. Az állatvédők a hivatalos orvosi látlelet kiadására várnak, s akkor beadvánnyal fordulnak a szentesi önkormányzathoz. Szécsényiné Csergő Judit, az egyesület vezetője elmondta: céljuk, hogy eltiltsák az állattartástól Ravasz Jánost.

Eddig Szentesen nem volt példa arra – mondta Csányiné dr. Bakró Vera aljegyző –, hogy valakit eltiltottak volna állattartástól. A témáról a város képviselői legutóbbi ülésükön fogadták el az aljegyző által készített rendeletet.

E jogszabály alapján a tiltó határozat elsősorban a tartás egészségügyi, védelmi körülményeire hivatkozva születhet meg, ugyanakkor nem lehet kizárni az állatkínzással kapcsolatos következményeket sem.
Az állattartásról született helyi rendelet a jövő év januárjától érvényes.