Mégis bezárják a csongrádi belosztályt
 Nappali kórház lesz a szentesi gyógyfürdőben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-02 | Balázsi Irén

Mégis megszűnik a csongrádi belosztály, amelynek helyén mozgásszervi rehabilitációs részleget terveztek kialakítani. Úgy tűnik jelenleg, az elképzelés nem valósul meg. Szentesen viszont a gyógyfürdő lesz a központja a rehabilitációs tevékenységnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hetvenmilliót nyertek a szentesiek a gyógyfürdő korszerűsítésére. Fotó: Tésik Attila
A szentesi kórház veszteségének csökkentésére korábban intézkedési tervet hagyott jóvá az intézményt fenntartó megyei önkormányzat. A határozatban a véráldozatokat is követelő intézkedések között szerepelt a csongrádi belosztálynak az átköltöztetése a Kurca-parti egészségügyi intézetbe. Mint arról beszámoltunk, az elképzelés a csongrádiak tiltakozását váltotta ki. Később viszont már arról lehetett hallani, hogy ez év végéig bezárják ugyan a csongrádi részleget, ellenben nincs minden veszve, mert a megüresedett épületben mozgásszervi rehabilitációs központot alakítanak majd ki.

A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén már olyan határozatot hoztak a képviselők, hogy meg kell vizsgálni a szentesi kórházba költöző csongrádi részleg megüresedő épületének további hasznosítását.
Baláspiri Csaba csanyteleki háziorvos, a megyei önkormányzat polgári frakciójának vezetője azt mondja: őket derült égből villámcsapásként érte az az előterjesztés, amely a szentesi kórház jövő évi ágyszámát jelenti az egészségbiztosítónak. Ebben a kimutatásban az ellenzéki képviselő azt látta, hogy a csongrádi belosztály rovatában nulla ágy szerepel az eddigi negyven helyett. A szentesi kórháznál viszont 20 ágyas mozgásszervi rehabilitációs részleget talált. A polgári frakció tagjai ezt nem szavazták meg, mert a határozat szerintük azt jelenti, hogy a csongrádi belosztály épületét nem kívánják egészségügyi intézményként hasznosítani a jövőben. Baláspiri Csaba úgy véli: ha a szentesi kórházban akarnak rehabilitációs központot működtetni, az egészségbiztosítási pénztár úgysem „fogadja" be a tíz kilométernyire lévő, hasonló profilú csongrádit. Lapunk más forrásból úgy értesült: Csongrádon ápolási otthont terveznek létesíteni a belosztály helyén. A frakcióvezetőnek erről az a véleménye, hogy bizonyára sok a rászoruló, és szükség is lehet a szociális intézményre, csak hát annak a fenntartását nem finanszírozza majd az egészségbiztosító. Baláspiri Csaba szerint nem kellene a megyei önkormányzatot pluszköltségbe verni.

Szentes szabad demokrata alpolgármestere, a megyei közgyűlés tagja, Szűcs Lajos azt mondja: nem látja akadályát annak, hogy Csongrádon és Szentesen is létesüljön mozgásszervi rehabilitációs központ. Egyébiránt pedig a költségek csökkentése érdekében nemcsak a csongrádi belosztálynak kell a Kurca-parti kórházba költöznie, hanem a szentesi részlegeknek is. A tüdőszűrő és a bőrgyógyászat például már az új helyen fogadja a pácienseket. Szűcs Lajos szerint üzleti kérdés, hogy hová mennek a betegek, ha mindkét városban működne rehabilitációs osztály. A szentesi önkormányzat egyébként a kórházhoz tartozó Ady Endre utcai gyógyfürdőben létesít mozgásszervi rehabilitációs központot. Annál is inkább, mert most nyert hetvenmillió forintot a létesítmény korszerűsítésére a regionális fejlesztési tanács pályázatán. A megítélt összegből felújíttatják a termálfürdőben a teljes gyógyászati rendszert, az épület tetőterében nappali kórházat alakítanak ki.