Túljelentkezés

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-30 | Blahó Gabriella

Tíz év óta először nyílt lehetőségük a mágocsiaknak arra, hogy lakóhelyükön vállaljanak munkát. A csökkent munkaképességűeket foglalkoztató üzembe nyolcvanhatan jelentkeztek, de csak harmincan kaphattak állást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagymágocson a régi iskolaépületbe költözött a Szegedi Fonalfeldolgozó Rt.. Az üzemben szabászati hulladék bontásával foglalkoznak a dolgozók. Reggel hattól vagy nyolctól délig tart a műszak, melyben az ötven százalék felett leszázalékoltak egyszerre ketten dolgoznak együtt, elsősorban „matriotartás” és „csévézés” a feladatuk. A munka könnyű, szívesen végzik a falubeli asszonyok. Juhász Istvánné Erzsike néni azt mondta, itt elfelejtik bajaikat, betegségeiket. Földvári Ferencné Julika néni hozzátette: azért van nagy szükség az itt megkereshető kevés pénzre, mert a gyógyszer nagyon drága. Havonta húsz-harmincötezer forinttal tudják kiegészíteni a leszázalékoltak járadékát, s faluhelyen ez hatalmas összegnek számít – mondta Sándor Istvánné, az üzem vezetője.

A falu polgármestere, Czabarka János úgy tudja, a nagymágocsiaknak mindössze tíz százaléka talált magának helyben munkát. A háromszázötven munkavállalónak jelentős része a kastélyotthonban dolgozik, az állások döntő hányada közalkalmazotti státussal jár. Tíz év óta először fordult elő, hogy új munkahely létesült a faluban. Az itt élők fele nyugdíjas korú, s egy részük a környező településekre, többek között Szentesre, Orosházára utazik naponta.

A polgármester szerint az itt élő leszázalékoltak száma alapján lehetőség van arra, hogy újabb üzemek létesüljenek, vagy pedig a jelenlegi bővüljön, hiszen a harminc meghirdetett állásra nyolcvanhatan jelentkeztek. Abonyi János, a község rehabilitációs munkatársa elmondta: várhatóan januártól tizenöt fővel gyarapodhat a foglalkoztatottak száma.

A munkaerő-piaci információk birtokában elmondható: a községben a legtöbb munkát és jövedelmet még mindig a napszám jelenti, ebben a kategóriában viszont nem minden esetben legális foglalkoztatásról van szó. A mezőgazdasági munka idényjellegű, ezért az alkalmi munkából származó kereset is esetleges.

Nagymágocs a megyében az egyetlen olyan település, ahol a munkát adó vállalkozásoknak nem kell helyi iparűzési adót fizetniük. Az elöregedett népességű községben a nyugdíjasok mellett nagyon sok olyan polgár él, aki csak a fonalmentő üzemben vállalhat munkát. A számadatok ismeretében talán nem meglepő, miért is hallani köszönésképpen a falu főutcáján a „jó napot” mellett gyakran azt, hogy „jó egészséget”.