Kelendőek a csongrádi borok
 Fehér kos is volt a szentesi vásárban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-29 | Balázsi Irén

Több ezren keresték fel a hét végén a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola Kertmagyarország felé elnevezésű kiállítását. A legnagyobb közönségsikert a virágok és a csongrádi borok aratták.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Látogatóból sem volt hiány. Fotó: Tésik Attila
Gazdag volt a felhozatal a szentesi Bartha középiskola hagyományos kertészeti vásárában, az ágazat szinte minden területéről. A tavalyinál jóval több, mintegy hatvan termelő és szolgáltató cég, magánszemély mutatkozott be portékáival. A Kertmagyarország felé nevet viselő szakmai programsorozat kedvéért a három nap alatt úgy ötezren jöttek el, a legtöbben visszatérő vendégként. A szentesi Gránicz József azt mondta a vásárról, hogy van ott mindenféle, csak pénz lenne hozzá. Neki egyébként az Árpád Agrár Rt. zöldségei tetszettek a legjobban, hiába no, ő is kertészkedik a fábiáni út melletti földjén. Elmondta: nem kedvtelésből termeszt paprikát és más zöldséget, hanem a kényszer viszi rá. A nyugdíjból tudniillik képtelenség megélni. A portékáinak pedig van piaca, mint mesélte, csak az árral elégedetlen. Gránicz József feleségének a dísznövények a kedvencei, vett is magának egy pálmát, meg egy lila virágú cserepest. Szerinte érdemes volt felkeresniük a kiállítást, mert jóval olcsóbban jutott vásárfiához, mintha boltban vette volna meg.

A bemutató egyik szervezője, Berényi Imre pedagógus elmondta, az iskolájuk először szerepel önálló standdal a kiállításon. A tankertjükben jó termés volt, erről árulkodnak az asztalon felsorakoztatott gyümölcsök és zöldségek, köztük a kuriózumnak számító narancssárga színű fürtös paradicsom. A 11. osztályos Bereczky Zsolt azért jelentkezett a Barthába, mert kedveli a növényeket. Otthon is van kertjük, és szokott segíteni az éppen esedékes munkáknál. A csongrádi Négyesi Andrásné hímzett terítőit sokan megcsodálták. Jó pár zsűrizett darabja most is új gazdára talált. A helyi Gabonatermesztési Kutató Kht. Fehér kos nevű paprikáját viszont nem eladásra szánta a cég, hanem azért állította ki, hogy megismerjék a látogatók – az Evitával együtt.

A debreceni népi iparművész, Buglyó Péter kádármester azt mesélte: az ő hordóinak kilencven százaléka külföldre készül, de a rendező iskola meghívását az idén is elfogadta. Azt is elárulta, hogy nincsenek értékesítési gondjai, pusztán azért jött, ne felejtsék őt el a térség lakói. Amúgy mellékesen beszélte a mester: nemcsak hordókat gyárt, hanem fából készít akár kétszemélyes fürdőkádakat is. Azokat a külföldi megrendelői viszik, mint a cukrot. A vásárban persze nem hordókban kínálják a bort, hanem mutatós palackokban. Az iskola diákja, Gulyás Zoltán arról számolt be: a legnagyobb sikere a csongrádi kékfrankosnak volt, a legdrágább italnak pedig az ugyancsak csongrádi cabernet franc barrique bizonyult. Az utóbbiból egyetlen üveg kétezer forintba került.