Kertmagyarország az unióba készül
  A piacképes tudást méltatták a szentesi Barthában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-27 | Balázsi Irén

Nemzetközivé nőtte ki magát a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola Kertmagyarország felé elnevezésű kiállítása, amelyet tegnap nyitottak meg az uniós testvériskolák küldöttségének jelenlétében.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dr. Csikai Miklósné iskolaigazgató leöblítteti az út porát Biacs Péter helyettes államtitkárral.
Fotó: Tésik Attila
Virágokkal volt teli a szentesi Bartha szakképző iskola udvara, amikor felsorakoztak a vendégek és a házigazdák az intézmény hagyományos őszi seregszemléjére, a Kertmagyarország felé nevet viselő kiállítás tegnapi megnyitójára. A tájkörzet portékái szép díszletnek bizonyultak, a jó hangulatról pedig Hérány Ferenc vezetésével a város öt középiskolájának diákjaiból verbuvált kórus és a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes gyermekcsoportja gondoskodott.

Volt is persze ok a vigasságra a tanév elején Ezüstkoszorús tangazdaság minősítést szerzett oktatási intézménynek, mert a vásárral egybekötött bemutató még a tavalyinál is jobban sikerült. A 12. alkalommal megrendezett kertészeti kiállításon hatvan termelő és szolgáltató cég állított standot. Az ország nyugati feléből is érkeztek termelők, mert a Kertmagyarország felé című vásárnak rangja van már.

Dr. Csikai Miklósné igazgató nemcsak őket üdvözölte, hanem a bécsi, a müncheni testvériskolájuk delegációját és a dán meg erdélyi vendégeket, de várták még a vajdaságiakat is. Az igazgatónő azt mondta: nem tudják, mi lesz két esztendő múlva, ám a térség kertésztársadalmának mindenesetre nem kell félnie a társulástól, mert ez a régió már a múlt század első felében is eredményesen csatlakozott a Kertmagyarország felé nevű mozgalomhoz.

A város polgármestere, Szirbik Imre mondandójának vezérgondolata is az integráció volt, mondván: amit most ősszel elvetnek a gazdák, azt már az EU-ban aratják le. Az lesz az első vizsga, amelyet Szirbik szerint nem kell majd megismételni, ám pótolnivaló bizonyára akad. A kertészeknek ugyanis nemcsak a vegetációra érdemes készülniük, hanem arra, hogy megélhetést nyújtson a családjuk számára a mezőgazdaság ezen ága. Farkas Sándor országgyűlési képviselő megfigyelte, hogy a vásárnyitás idején mindig napsütés van, és ettől a kertészek eleve jól érzik magukat. De most nagy verseny előtt állnak, amire 2004 májusáig már nem lehet felkészülni. Ennek ellenére azt reméli, hogy a fiatal generáció piacképes tudással felvértezve megtalálja a helyét az unióban is. A Bartha szakképző iskolát fenntartó Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Biacs Péter azt említette: szentesi intézményük mindig kirukkol valamilyen újdonsággal, amiből tanulhatnak a kiállítás látogatói is. Szerinte az EU tagországai már rokonszenvvel néznek hazánkra, kezdik értékelni az eredményeinket. Biacs annak a reményének is hangot adott, hogy a mezőgazdaság képes lesz eleget tenni a biztonságos termelés feltételeinek. A helyettes államtitkár bizonyára erre is emelte a poharát az igazgatónővel, amikor megkóstolta a tájkörzet borát a kiállításon, amely szombaton és vasárnap délelőtt 10-től 18 óráig látogatható.