A füstkamrát is megjárták a szentesi tűzoltók
 Az ország legjobbjai

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-27 | Blahó Gabriella

Első helyet szereztek a szentesi tűzoltók csütörtökön az országos szakmai megmérettetésen. A felmenő rendszerű versenyen a győzelem nem kevesebbet jelent, minthogy az ország legjobb tűzoltói Szentesen állnak készenlétben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A győztes csapat, nem sokkal az eredményhirdetés után. A szentesi tűzoltóság felvétele
Pesten, a XIII. kerületi laktanyában is otthon érezték magukat a szentesi fiúk: az oltás és mentés szempontjából teljesen mindegy, hogy hol van a tűzoltó, ugyanaz a feladata. A legjobbak nem elégednek meg az élet kihívásaival, versenyeznek is. A versenyt rendezők olyan megpróbáltatások elé állítják a résztvevőket, melyekkel a mindennapi munkában ritkán találkoznak. A feladatok egyike különösen erős lélekjelenlétet kívánt: egy tornateremnyi füsttel töltött légtérben – ahol tíz-tizenöt centiméter volt a látótávolság – labirintusszerűen kialakított, több szintű lépcsőzetes utakon haladva kellett megtalálni a bajba jutott embert, s kihozni onnan. Ebben a feladatban az idő mellett a zsűri pontozta azt is, hogy mennyi levegőt fogyaszt el a versenyző, a kevesebb oxigént fogyasztó tűzoltó előnyösebb helyet vívhatott ki magának. A füstkamrában sérült meg a szentesi csapat legfiatalabb tagjának, Mészáros Tamásnak a légzőkészüléke: ahogy folyt a levegő, úgy látszottak veszni a remények. Az őrmester azonban nem állt meg, teljesítette a feladatot, társai eredményével együtt megtartotta az elsőséget.

– Szívünk mélyén reméltük, hogy így lesz – mondta már itthon munkatársunknak Vida-Szűcs Sándor törzszászlós. Az egyéni kategóriában gépjárművezetőként is első helyet szerzett tűzoltó számára az egyik legemlékezetesebb élmény a verseny kezdetén az volt, amikor a rajtra kész csapat előbb éles riasztást hallott: valódi tűzesethez hívták a budapesti kollégákat, és ösztönszerűen azonnal felpattant a társaság. A versenyre hívó hang csak később szólalt meg. Kálmán Rajmund főhadnagy negyedszerre lett irányítói kategóriában első helyezett az országos versenyen. A legjobb magyar tűzoltó azt vallja: nem elég, ha minden energiája a mentésre összpontosul – fejben is ott kell lenni. Tóth Csaba zászlós számára – ő egyéniben harmadik helyet szerzett –, szintén véget ért az izgalom. Bölcskei Molnár Zoltán hadnagy és Tóth Zoltán zászlós is a győztes csapathoz tartozott, a felkészítésben és a stratégia kialakításában Kajtár István őrnagy vállalta a legnagyobb szerepet. A szentesi tűzoltóparancsnok, Koszt Gyögy az eredményhirdetés után úgy látta, a fiúknak árnyékban is egyfolytában csillogott a szemük.