Vita a tiszteletdíjakról
 Bartha helyett Baláspiri vezeti a polgári frakciót

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-26 | Bakos András

Elkülönítette a megyei közgyűlés a szentesi élelmiszer-biztonsági központ létrehozására szánt 33 millió forintot. A tegnapi ülésen kiderült: mégis csatlakozhat a megyei önkormányzat az M5-ös Autópálya Alapítványhoz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nógrádi Zoltán országgyűlési és megyei önkormányzati képviselő, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség megyei elnöke tegnap a megyei közgyűlésen napirend előtt bejelentette: a polgári frakciót ezentúl nem Bartha László, hanem Baláspiri Csaba vezeti. Nógrádi Zoltán lapunk kérdésére azt válaszolta, ez belső ügy, s nem kíván róla bővebben nyilatkozni. Bartha László azt mondta, a frakció reggel, a közgyűlés kezdete előtt tudomásul vette, hogy ő mentelmi ügye miatt lemond posztjáról, mert „nem akarja kitenni a képviselőcsoportot nemtelen támadásoknak”.

A közgyűlés munkája egyhangú határozattal kezdődött: Vass Józsefnének, az óföldeáki otthon vezetőjének ítélték oda a Csongrád Megye Szociális Ellátásáért Díjat, amelyet november 12-én ad át a díjazottnak Frank József elnök. Ismét a megyei levéltár igazgatójává választották – egyhangú döntéssel – Blazovich László professzort.

Jóízűt vitáztak a képviselők az elnök, az alelnökök és a képviselők tiszteletdíjáról. Baláspiri Csaba bejelentette: mivel a törvény nem teszi kötelezővé, csak megengedi, hogy a tiszteletdíjakat júliusig visszamenőleg, s már az idén megemeljék, a polgári oldal szerint csak januárban legyen emelés. Az MSZP–SZDSZ-frakció vezetője, Simicz József viszont úgy vélte, már korábban meg kellett volna születnie annak a törvénynek, amely értékén kezeli, megfelelően díjazza a polgármesterek, s a megyei elnökök munkáját. Így, ha a többletbevételek révén most mód nyílt rá, javasolja: éljenek a lehetőséggel.

A polgári oldal fönntartotta véleményét, így többségi szavazással, s végül csak második nekifutásra sikerült eldönteni, hogy az elnök tiszteletdíja 525 ezer forint lesz, az alelnököké 498 ezer 750, a képviselőké 73 ezer 500 forint. Hosszú vita után céltartalékként különítette el a megyei közgyűlés azt a 33 millió forintot, amelyet a Szentesre tervezett élelmiszer-biztonsági és innovációs központ létrehozására szánt. Érdekes fordulatot vett az M5-ös Autópálya Alapítvány támogatásának ügye. Nógrádi Zoltán az ülésen arra hívta föl a figyelmet, hogy az előterjesztésben olvasható indoklással ellentétben – s itt idézte a törvény magyarázatát – igenis van lehetőség arra, hogy a megyei önkormányzat csatlakozzon magánalapítványhoz.

A csatlakozást ezután meg is szavazták a képviselők, azt is, hogy 250 ezer forinttal járulnak hozzá az alapítvány működéséhez. Nagy Sándor, Kistelek polgármestere, aki a csatlakozást javasolta, azt mondta, sajnálja, hogy javaslatával kapcsolatban a főjegyző úr helytelenül értelmezte a jogszabályokat, és egy egyébként nem jogvégzett képviselő utánajárásán múlt az ügy pozitív kimenetele. Kérte, a történtekből Huber Bertalan vonja le a következtetéseket. Szintén a polgári oldal tette szóvá, hogy a kórházak kapacitáslekötési pályázatairól szóló előterjesztés kommentárjában az áll, a szentesi kórház épületén belül mozgásszervi rehabilitációs részleget terveznek indítani, holott ezt a profilt korábban a Csongrádról elköltöztetett belosztály épületének szánták. Szűcs Lajos úgy vélte, nincs akadálya annak, hogy Szentesen is, Csongrádon is induljon ilyen részleg, „hiszen nem vagyunk már a KGST-ben”, Vincze László országgyűlési és megyei önkormányzati képviselő azonban nem osztotta ezt a véleményt.