Bartha és Balogh a parlament kezében
 Két hét múlva döntenek két szegedi képviselő kiadásáról

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-25 |

Két hét múlva szavaz a parlament két szegedi képviselő, Bartha László és Balogh László kiadásáról. A volt szegedi polgármester ügyében egyhangú döntést hozott a mentelmi bizottság, az MDF-es politikus kiadásával kapcsolatban patthelyzet alakult ki.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Két szegedi országgyűlési képviselő mentelmi ügyében is dönt két hét múlva az országgyűlés. Bartha László (Fidesz-MPSZ) kiadását csalás és hűtlen kezelés bűntett alapos gyanúja miatt, Balogh László (MDF) mentelmi jogának felfüggesztését pedig rágalmazás vétsége miatt kezdeményezték.

Mint azt már korábban megírtuk, a volt szegedi polgármestert két ügyben akarja meghallgatni a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal: Bartha László hivatali ideje alatt jogosulatlanul vett fel nyelvpótlékot, illetve „áron alul” vásárolta meg korábbi szolgálati autóját. A szegedi képviselő többször hangsúlyozta – legutóbb a lapunknak adott és hétfőn megjelent interjújában –, hogy maga is kezdeményezi mentelmi jogának felfüggesztését, ő is tisztázni szeretné magát a szerinte megalapozatlan gyanúsítások alól. A mentelmi bizottság ülése után a képviselő elmondta: az történt, amire számított, azaz a bizottsági meghallgatásán a képviselők is egyetértettek kezdeményezésével, a testület javasolni fogja az országgyűlésnek a kiadását.

Balogh László mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás miatt kezdeményezték. A képviselő még az úgynevezett ügynökbotrány idején azzal vádolt meg egy volt szabad demokrata politikust, hogy a Belügyminisztérium archívumából dokumentumokat vitt magával.

A szegedi képviselő lapunknak úgy nyilatkozott, hogy szerinte nem követhette el a rágalmazás vétségét. Balogh László elmondta, a fenti, egyébként egy parlamenti bizottsági ülésen elhangzott kijelentését a jelenlegi belügyminiszter neki címzett leveléből idézte. Lamperth Mónika az említett levélben mint a jelenlegi miniszterelnök ügynökmúltját vizsgáló testület elnökét tájékoztatta arról, hogy ki lépett be és ki vitt magával dokumentumokat a minisztérium titkos archívumából.

Balogh ügyében nem tudtak dönteni, ugyanis a testületben szavazategyenlőség alakult ki, ami azt jelenti, a bizottság nem kéri a képviselő kiadását. Természetesen a parlament ettől eltérően is dönthet. A fentiekhez hozzátartozik, hogy a testületben 1997 óta az a gyakorlat, hogy közvádas ügyekben javasolja, becsületsértés és rágalmazás vétsége miatt nem javasolja az országgyűlésnek a képviselők kiadását.

Bartha László ügyében a mentelmi bizottság szegedi szocialista elnöke, Géczi József, Balogh László ügyében pedig a fideszes alelnök, Isépy Tamás tájékoztatja a parlamentet a testület álláspontjáról.

Szinte biztosra vehető, hogy Bartha Lászlót kiadja az országgyűlés, Balogh mentelmi jogát pedig fenntartja, hiszen a döntéshez a képviselők kétharmadának támogató szavazatára van szükség.