A mozdulatlanság ára
 Másodfokon a szentesi Horeftosz Kristóf büntetőügye

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-25 | Blahó Gabriella

Két évig tárgyalta a szentesi görög származású Horeftosz Kristóf büntetőügyét a Szegedi Városi Bíróság. A különösen nagy kárt okozó csalással vádolt görögkeleti lelkész több százmillió forintra becsült vagyona az eljárás kezdete óta zár alatt van.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A bíróság évek óta zár alatt tartja a Hellasz Hálózat Kft. ingatlanjait. A belvárosban lévő önkormányzati tulajdonú műemlék jellegű górét Horeftosz újíttatta fel. Fotó: Tésik Attila
Magánfelek a nem jogerős első fokú ítélet alapján több mint kétszázhatvannyolcmillió forintra tarthatnának igényt.

Horeftosz januárban megszökött a szentesi Könyök utcai otthonából, s ezzel megszegte a lakhelyelhagyási tilalmat. Jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, ellene elfogatóparancs van érvényben, ám egyelőre nem sikerült megtalálni. A parókus különböző áruk kereskedelmével foglalkozott, s e tevékenység során rendkívüli vagyonra tett szert. Az első fokú ítélet szerint bűnös – többek között – különösen nagy kárt okozó csalás büntettében, hitelezési, nagyobb vagyoni hátrányt okozó csalásokban, számviteli fegyelem megsértésében, csődbűntettben és egyéb bűncselekményekben. Az első fokon két évig folyó tárgyalást követő ítélethirdetés előtt két hónappal Horeftosz ismeretlen helyre távozott. Márciusban családjának egyik tagja a bíróság folyosóján azt mondta: Horeftosz számára a börtön maga a vég volna, tekintettel egészségi állapotára. Hollétéről védője sem kívánt nyilatkozni. A Csongrád Megyei Bíróság tárgyalja másodfokon az ügyet, melyben az ügyész az első fokon megítélt hat évnél hosszabb tartamú börtönbüntetés kiszabását kéri, valamint kétrendbeli hitelezési csalás megállapítását is. Az elsőrendű vádlott védője felmentésért fellebbezett, s a hét másik vádlott közül még hárman nyújtottak be hasonló tartalmú fellebbezést.

A parókus és az általa alapított Hellasz Hálózat Kft. nevéhez fűződik csaknem száz kisebb-nagyobb ingatlan, melyek az eljárás kezdete óta zár alatt vannak, s maradnak a jogerős ítélet megszületéséig. Az elsőrendű vádlott márciusban köteles lett volna magánkártérítésként megfizetni kétszázhatvannyolcmillió forintot és kamatait, de az önkéntes teljesítés nem történt meg. Az álló vagyon a jogi helyzet miatt jelenleg mozdíthatatlan, melyet jól érzékeltet az eperjesi tüzéptelep példája: az ingatlant Horeftosz Kristóf megvásárolta, majd bérbe adta, ebben a formájában sokáig tüzépként is működött. A zár alá vételt követően a négyezer négyzetméternyi területet a halastóval szemközt jelenleg a község önkormányzata tartja rendben, hiszen a település elöljárói nem kívánják, hogy a falukép romoljon. Az építkezni szándékozók most viszont arra kényszerülnek, hogy Gádorosról, Orosházáról szerezzék be a szükséges anyagot. A szentesi belvárosban köztulajdonban lévő górét évekkel ezelőtt műemlék jellegére alapozva nyert pályázati pénzből Horeftosz Kristóf újíttatta fel, az önkormányzat a nemzeti örökségi védelem szabályait betartva kíván itt szociális bérlakásokat építeni. Az ortodox temető utcájában épült anno a Hellasz Hálózat Kft. raktára, melyet a tulajdonos a jeles görög származású szentesi szemészorvosról, Hadzsi Jánosról kívánt elnevezni, s javaslatát a város képviselő-testülete támogatta.

A közel száz kisebb-nagyobb ingatlan sorsa a jogerős ítélet kihirdetése után dől csak el.