Matricát követelnek a szentesiek is

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-24 | Balázsi Irén

Demonstrációt tartanak ma Szentesen az M5-ös autópálya megépítéséért és a matricás rendszer bevezetéséért. Az ügyet felvállaló megyei kereskedelmi és iparkamara alapítványához csatlakoznak a szentesiek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Itt kell alaposan a zsebbe nyúlni. Fotó: Gyenes Kálmán
Békés eszközökkel akarja elérni a megyei kereskedelmi és iparkamara, hogy a kormány a választási ígéretéhez híven 2006-ig építse meg az országhatárig az M5-ös autópályát. Ennek érdekében egy alapítványt hozott létre a köztestület, amely azzal a szlogennel hirdette meg az akcióját: „M5: közös utunk, közös ügyünk: matricát az M5-ösre". Horváth István, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Legrand Kontavill Rt. vezérigazgatója elmondja: azt is kérik a kabinettől, hogy 2007-ig készüljön el a nagylaki határátkelőig az elkerülő út, az M43-as is. A szentesi városházán ma délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényükön azt szándékozzák nyomatékosítani, hogy Szentes város lakossága és meghatározó gazdasági egységei csatlakoznak az M5 autópálya nevű alapítványhoz. A kuratórium elnöke szerint azért kell az ország más részein bevált matricás rendszert alkalmazni a dél-alföldi régióban is, hogy képesek legyenek megfizetni a pálya használatának a díját a cégek, és a magánszemélyek egyaránt.

Az alapítvány vezetői szeretnék mozgósítani az ügy érdekében Békés és Bács-Kiskun megye településeinek lakóit, valamint vállalkozóit is, hogy együtt követeljék a már említett céljaik megvalósítását a kabinettől. Horváth István úgy fogalmazott: mivel a politikai próbálkozások az előző és a jelenlegi kormány idején sem vezettek eredményre az M5-ös ügyében, ezért a civil szférát sorakoztatja most fel a kereskedelmi és iparkamara, hogy ezt a régiót ne sújtsák újabb adóval az autópályán. Ők elítélik az emlékezetes tiltakozó akciót, amikor fémpénzzel fizették ki a pályadíjat. Horváth szerint az olyan megmozdulások nemcsak a régió, hanem az egész ország hírnevét „rombolják". Az alapítvány tisztességes eszközökkel hívja fel a döntéshozók figyelmét arra, hogy hazánk más vidékeihez hasonlóan a dél-alföldieknek is teremtsenek esélyt a boldoguláshoz.

Szentes legnagyobb cégének, a Hungerit Rt.-nek a vezérigazgatója, Magyar József támogatja a kereskedelmi és iparkamara kezdeményezését. Csak az a kár – mint mondja –, hogy nem korábban szervezték meg a civil akciót az M5-ös ügyében. A vezérigazgató ugyanis tűrhetetlennek tartja, hogy a térség lakóinak többe kerül az autópálya díja, mint a benzin. Hozzáteszi: minél előbb be kell vezetni a matricás rendszert a régió lakosságának biztonságos közlekedése érdekében. Az itt élők a magas díj miatt kikerülik az autópályát, és a zsúfolt utakon haladva kénytelenek eljutni a fővárosba.