A megye nem csatlakozhat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-24 | Bakos András

Nagy Sándor képviselői indítványáról is tárgyal csütörtöki ülésén a megyei közgyűlés. A testület kisteleki tagja azt javasolta, hogy a megyei önkormányzat csatlakozzon az M5-ös Autópálya Alapítványhoz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A képviselői indítvány szerint a megye fejlődésének letéteményese a Röszkéig nyúló M5-ös autópálya, s a hozzá csatlakozó, a nagylaki határátkelőig vezető M43-as autóút lenne, ám ismert, hol tart ez a két útépítés. Ugyanakkor a térség vállalkozásai és állampolgárai számára gyakorlatilag megfizethetetlen az M5-ösnek a Kiskunfélegyházáig elkészült szakasza, az itt élők ezt – jogosan – gazdasági diszkriminációnak érzik. Nagy Sándor úgy véli, ha a kereskedelmi és iparkamara által 2003. májusában létrehozott alapítvány céljai teljesülnek, az minden itt élő életére pozitívan hatna.

Az indítvánnyal kapcsolatos közgyűlési előterjesztés arról szól, hogy a Polgári törvénykönyv szerint helyi önkormányzat létrehozhat közalapítványt, magánalapítványhoz azonban nem csatlakozhat, és létrehozásában sem vehet részt. Ugyanakkor az M5-ös Autópálya Alapítvány céljaival egyetért a megyei közgyűlés, „erkölcsileg, anyagilag, politikailag támogatandónak tartja”, ezért Frank József elnök azt javasolja, hogy a 2003. évi költségvetésben a megyei marketingfeladatokra eltett céltartalék terhére szavazzon meg a közgyűlés ötvenezer forintot, támogatásként, amelyet a döntés után azonnal átutalnak.