|
Ingatlancserére készül a
megyei önkormányzat
|
|
|
Ajánlja a cikket? |
|
| 2003-09-23 |
Bakos András |
| |
|
A tervek
szerint jövő májusban avatják föl Szentesen azt az
élelmiszer-biztonsági és innovációs központot, amely a térségben
megtermelt zöldségfélék minőségét vizsgálja. Az állomás
létrehozásában a megyei közgyűlés elnöke hivatalból, s cége révén is
részt vesz, ám szerinte nem ez volt az oka az FVM idegenkedésének.
|
|
|
Az unióban is elismert tanúsítványt
adó állomás létrehozására, felszerelésére eredetileg a
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által működtetett
szegedi Gabonakutató Kht. (GK) elnyert pályázaton 200 ezer 100
eurót, a pályázatban részt vett a megyei önkormányzat és több cég,
valamint helyhatóság által birtokolt Dél-alföldi Agrárcentum Kht.
(DABIC) is.
Az FVM helyett a megye
Az FVM úgy döntött, nem állja a pályázathoz
szükséges 33 millió 350 ezer forintos saját erőt a GK Kht. nevében.
A pályázatot menedzselő Frank József – a GK Kht. korábbi igazgatója,
a megyei önkormányzat elnöke – ezért azt indítványozta, hogy a GK
Kht. vezető szerepét a DABIC vegye át, és e cég fő tulajdonosa, a
megyei önkormányzat biztosítsa a pályázat saját erejét. Ebbe a
Phare bele is egyezett. Az elnök tárgyalt az FVM-mel a
szentesi állomásépület kezelői jogának, majd tulajdonjogának
megszerzéséről. A megyei önkormányzat csereingatlant ajánlott,
mégpedig az ÁNTSZ megyei intézetének szegedi, Derkovits fasor 7–11.
alatti székházát, amely 1990 óta a megyéé.
33 millió
– parkolópályán
A soron következő, szeptember 25-i
megyei közgyűlésre előkészített előterjesztéssel kapcsolatban a
tulajdonosi és a pénzügyi bizottság is ellenvéleményt fogalmazott
meg. Molnár József, a tulajdonosi bizottság elnöke érdeklődésünkre
elmondta: a cél valóban nemes, ám nem kötelező, hanem önkéntes
feladatot vállal vele az önkormányzat. Ezt pedig csak úgy teheti
meg, ha nem veszélyezteti kötelező feladatainak ellátását. Így
addig, amíg az ingatlancserét nem tudják lebonyolítani, az
önkormányzat tegye félre az e célra szánt 33 millió forintot
céltartalékként, s akkor adja oda, amikor már elhárult minden
akadály. A bizottságok azt is javasolták, hogy az állomás
létrehozásához járuljanak hozzá a DABIC-ban jelenlévő, s a
működésben érdekelt szakmai befektetők is, így többek között a
Hungerit Rt., a Hód-Mezőgazda Rt., az Árpád Agrár Rt. Nógrádi
Zoltán, a bizottság tagja úgy vélte, az állomás létjogosultsága
megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor megfelelő garanciák kellenek arra,
hogy az érdekeltek valóban igénybe fogják venni a szolgáltatást, és
az állomás rentábilisan működhet.
Kérdésünkre válaszolva
Frank József azt mondta, a bizottságok feltételével egyetért, legyen
céltartalékban a pályázati önrész. Hozzátette: bárkinek szívesen
elmondja, miért fontos a kistérségben élő gazdálkodók szempontjából
ez az állomás.
– A nagyobb üzemek rendelkeznek nyugaton is
elfogadott minőségbiztosítási rendszerrel, ám a nemrégen megalakult
tész-ek tagjai nem – mondja Frank József. – Képzeljünk el egy olyan
zöldségszállítmányt, amelyben több termelő áruja is benne van. Ha a
nyugati vásárló hibás vagy szermaradványos növényt talál benne, az
egész szállítmányt visszadobja, így egy termelő hibája miatt a többi
is kárt szenved. Az állomás vállalná, hogy nyilvántartja a
termelőket, később is szétválasztható módon az árujukat, előre
vizsgál és minősít, nem utólag. A tanúsítvány védené a termelőket,
hiszen mondvacsinált indokokkal nem fordíthatják vissza a
szállítmányt. Sajnálom, hogy sokáig az FVM-ben ellenérzéssel,
értetlenül, vonakodva fogadták az állomás létrehozásának ötletét.
A hagyma 40 százaléka
Kérdésünkre,
hogy vajon nem az-e az ellenérzés oka, hogy a DABIC egyik tulajdonos
cége révén ő maga is érdekelt az ügyben, Frank elmondta: ezt így
senki sem mondta neki, de nincs is jelentősége. Hiszen cége kis
hányadban tulajdonos, s a kht. tagjai – a működési formájából
adódóan – nem kapnak részesedést, a hasznot be kell forgatni. Ilyen
célra – amelynek megvalósítása egyébként állami feladat lenne –
profitérdekelt vállalkozás nem fektet be.
A Dél-Alföldön
takarítják be az ország zöldségtermelésének 12-13 százalékát, ezen
belül a zöldpaprika negyedét, a paradicsom 6-7 százalékát, a
vöröshagyma 40 százalékát, a fokhagymának több mint a felét. E
termékek jelentős részét kis- és közepes gazdaságok állítják elő.
|
|
|
|
|
| |