Támadják a szelektív hulladékgyűjtésért
 Mi fáj a szentesi csoportvezetőnek?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-20 | Balázsi Irén

Szocialista párti és fideszes helyhatósági képviselő is bírálta a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatát Szentesen. Az illetékes csoportvezető cáfolja, hogy ömlesztve szállítják el a konténerekből a lakosság gondosan szétválogatott papírját és üvegeit.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Újabb konténereket is beszereznek pályázaton nyert pénzből.
Fotó: Karnok Csaba
– Ha ilyen a szelektív hulladékgyűjtés, akkor fejezzük be! – mondta a szentesi önkormányzat ülésén az MSZP-s frakció tagja, Hornyik László képviselő. A városatya azért fogalmazott ilyen „keményen”, mert az Apponyi téren azt látta: a szelektív hulladékgyűjtésre beszerzett konténerek tartalmát ugyanabba az autóba öntötték ömlesztve, mint amelyikbe a háztartásokból kikerülő szemetet szokták. Vagyis: a lakosság gondosan szétválogatja a színes és a fehér üveget meg a műanyag flakont s a papírt, majd a – közkeletű nevén – kukáskocsira már összekeverve kerülnek a további hasznosításra szánt anyagok. A fideszes képviselő, Dongó László a Zsoldos szakközépiskola igazgatójaként Hornyikkal egyetértve azt mesélte: kémiaórán ő eldicsekedett a diákjainak arról, hogy az önkormányzat bevezette a szelektív hulladékgyűjtést. Ám az egyik tanítványa elvette a kedvét a direktor-képviselőnek, mert ugyanazt állította, amit Hornyik László. E közérdekű bejelentésekre úgy reagált Szirbik Imre polgármester: szigorúan intézkednek az ügyben.

A hulladékgazdálkodási csoportvezető, Kiss Ferenc lapunk érdeklődésére elmondta: neki az fáj, hogy a képviselők nem győződtek meg arról, megfelel-e a valóságnak, amit kifogásoltak. Azt valóban láthatta bárki, hogy a konténert kiürítette a kukásautó, majd elment. De a kritizálók már nem vették észre a kocsi oldalán lévő 90 centiméter széles és 2,5 méter hosszú zöld színű transzparenst a felirattal: szelektív hulladékgyűjtő járat. A csoportvezető azt magyarázta, hogy a kitakarított kocsi először begyűjti – példának okáért – a műanyag palackos konténerek tartalmát az Apponyi téren, a Klauzál utcában és a Kertvárosban, majd a berki településrészben lévő szeméttelepen a számítógépes rendszer leméri a műanyag palackokat, s nyilván is tartják azokat. Ugyanezzel a módszerrel szállítják el egy újabb fuvarral az említett három helyen kialakított gyűjtőszigetekről a papírt, majd a többi hasznos anyagot. Tehát négyszer fordul a városellátó intézmény járműve a szelektív hulladék begyűjtésére. Amikor ezzel végeznek, leveszik a zöld transzparenst az autóról, és megkezdik a hagyományos konténerekből kiüríteni a szemetet.

Kiss Ferenc úgy tájékoztatott: egy hónapja kezdődött a szelektív hulladékgyűjtés, és azóta már több mint két tonna papírt értékesítettek. Pályázaton nyert pénzből a város négy további részén is terveznek kialakítani úgynevezett gyűjtőszigeteket a szelektív hulladéknak, mert a várakozásokhoz képest jobban fogadták a környezetbarát módszert a szentesiek. Azt már kesernyésen tette hozzá a csoportvezető: de ha azt terjesztik róluk, hogy ők összekeverik a hasznosítható anyagokat, az „a halála az egésznek”.