Bécsig táncolt a szentesi László–Szögi páros
 Országos versenyen, otthon állhattak a dobogó csúcsára

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-15 | Blahó Gabriella

Újra aranyat szereztek a szentesi Szilver Táncsport Egyesület táncosai a felnőtt standard magyar bajnokságon. Itt dőlt el, hogy László Csaba és Szögi Szilvia képviseli hazánkat a novemberi világbajnokságon: Ausztria fővárosában próbálják meg bebizonyítani, hogy övék a legszebb bécsi keringő.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A felnőtt standard magyar társastáncbajnokság győztes párja: László Csaba és Szögi Szilvia.Fotó: Tésik Attila
Száznegyvenegy versenytáncos pár érkezett szombaton délután a Kurca-parti városba, hogy részt vegyen az amatőr magyar bajnokságon. A legnagyobb érdeklődés az immár tizennégyszeres bajnok László Csaba és párja, Szögi Szilvia produkcióját kísérte: a nézők üdvrivalgással fogadták őket. A pár a szentesi Szilver TSE színeiben indult a megmérettetésen, s nem okozott csalódást, fölállhattak a dobogó legfelső fokára. A második helyet Páli Erik és Páli Viktória szerezte meg, ők szintén a Szilver tagjai, mindkét pár tánctanára Szatmári-Nagy Szilvia. Harmadikként a negyvenkét pár közül Kemény Tamás és Princz Nóra, a budapesti Oktogon párja végzett.

Szentesen a társastánc tömegeket vonz, hiszen itt jók a feltételek a gyakorláshoz, s a műfaj népszerűsége köszönhető a sikereknek is – állapította meg Závodzsky Péterné Finszter Zsuzsa, a Magyar Táncsport Szövetség megbízott elnöke. A bajnokság rendezésére az egyesületek pályázat útján nyerhetnek megbízást, hosszú idő óta először vidéken rendezték meg ezt a találkozót. Szentes büszke lehet ezen a téren elért eredményeire is – mondta Szirbik Imre polgármester a rendezvényen.

A döntő perceiben a közönség a csodálat és az izgalom miatt fojtotta vissza lélegzetét. Szokás szerint az utolsó körben minden pár egyedül egy percig táncolhatja a parketten az első és az utolsó táncot, hogy a pontozóbírák alaposan szemügyre vehessék tudásukat. A megadott időt szabály szerint nem lehet túllépni, de a szentesi sztárpáros nem tudta visszafogni lendületét, zene nélkül táncoltak néhány másodpercig: olyan volt ez, mint amikor koncerten a zenekar nem várja meg, hogy visszatapsolják, hiszen maga is muzsikálni akar. A bajnokság kezdetekor László Csaba esélyeiket latolgatva azt mondta: ha nem Szilvia és ő nyerné el az elsőséget, akkor azt kívánná, örökös riválisaik – a szintén szilveres Páli Erik és Páli Viktória – győzzenek. A döntőben egyetlen tét maradt csupán: melyik pár állhat a dobogó harmadik fokára. A budapesti páros tagjai így is örültek sikerüknek.

A standard táncok elsajátítását nagyon sok gyakorlás előzi meg, a lépések kötöttek, mégis minden párnak megkülönböztethető a stílusa. S ha a néző azt látja, hogy a tangóban a tűz egyszerre pattan, s a keringőben a pár hölgytagja nem ringatózik, hanem vezetve siklik, s a quick step valóban örömtánc a párnak, akkor maga is azt érzi, olyan látványban van része, amit minden bizonnyal sokkal élvezetesebb lehet csinálni, mint nézni. A döntő utáni percekben a szűnni nem akaró gratulációk közepette gyermektáncosok vették körül szimpátiájukkal a győzteseket, akik mindent megtettek azért, hogy álmuk valóra váljon.