Százmilliós lesz a szentesi forráshiány?
 A szentesi jobboldal szerint a kormány a ludas

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-09-06 | Balázsi Irén

A jobboldal képviselői szerint a szentesi költségvetésben azért van 250 millió forintos hiány, mert a kormány nem támogatja kellőképpen az önkormányzatokat. A polgármester úgy kalkulál: az év végéig még javulhat a büdzsé egyensúlya.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szirbik Imre polgármester és Félegyháziné Somogyi Éva bizottsági elnök a pénzügyeket latolgatja.
Fotó: Tésik Attila
Zöldségtermesztési világkiállítást rendeztek ezen a héten Rostockban, ahol a szentesi Árpád Agrár Rt. is bemutatkozott. A képviselő-testület pénteki ülésén arról számolt be az MSZP-s frakció tagja, Móra József, hogy a Kurca-parti település agrárüzeme három arany- és egy ezüstérmet nyert a termékeivel.

A jó hírek között említette Szirbik Imre polgármester, hogy a volt megyeháza felújítására benyújtott pályázaton kívül jelentős összeget nyert a város – állami forrásból – egy komposztálótelep kialakítására, valamint a gyógyfürdő korszerűsítésére.

A város első féléves gazdálkodásáról szóló beszámoló kapcsán a polgári frakció tagja, Rébeli Sz. Tamás azt firtatta, hogy a csongrádi úti kerékpárutat garanciálisan javította-e ki a kivitelező cég. Mint elhangzott: az építő nem ismerte el, hogy hanyag munkát végzett, így egyelőre az önkormányzat fedezte a hiba megszüntetésének költségeit. Ám a helyhatóság polgári peres eljárás során kívánja visszaszerezni a kivitelezőtől az anyagiakat. A beszámolóhoz kapcsolódva Félegyháziné Somogyi Éva az általa vezetett pénzügyi bizottság nevében azt taglalta, hogy jelenleg meghaladja a 250 millió forintot a költségvetési hiány, amely az esztendő végére 100 millióra csökkenhet. Ezt viszont már nem lehet tovább faragni, mint sikerült azt megtenni az utóbbi években. A szakbizottság állásfoglalása szerint újabb feladatokat már nem lehet vállalnia az önkormányzatnak úgy, hogy azoknak ne legyen meg a fedezetük.

A jobboldali képviselő, Dömsödi József azt ostorozta, hogy a kormány az ígérete ellenére sem biztosította a közalkalmazottak béremelésének a fedezetét.

Kisebb pengeváltás bontakozott ki a központi konyháról. A polgári frakció tagjaként Karikó Tóth Tibor azt szorgalmazta, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű étel készüljön az önkormányzati intézményben, mert ellenkező esetben – az általa vezetett egyházi iskolához hasonlóan – esetleg többen is más cég szolgáltatásait veszik igénybe. Az MSZP-s Oltyán Lajos arról beszélt: ő évtizedek óta az említett menzán ebédel, aminek következményeként – némi öniróniával – szép, nagy darabnak titulálta magát.

Az Együtt Szentesért képviselője, Sipos Ferenc azt említette: még nem volt arra példa, hogy forráshiánnyal zárja a város a költségvetési évet. Annak viszont örülne, ha a 250 millió helyett 100 millióra csökkenne a büdzsé hiánya. A polgármester szerint még az említett összegből is képesek lehetnek lefaragni. A költségvetési egyensúly fenntartása érdekében ugyanis megint benyújtják az úgynevezett önhikis pályázatot a pluszforrás elnyerésére. Az pedig eleve biztató, hogy a pályázatokon megítélt összegek mellé az idén nem kell letenni semmilyen önrészt.