Jövőre újra lesz négynapos autópálya matrica

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-08-31 |

A gazdasági miniszter szerint sikeres kísérlet volt a négynapos autópálya-matrica bevezetése, mert a lakosság értékarányosnak tartotta. Csillag István sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a négynapos bérletből 1 millió 200 ezret adtak el.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csillag István elmondta: keresik a megoldást, hogy a négynapos matricát beillesszék a teljes autópálya-bérlet rendszerbe. A nyári hónapokra bevezetett négynapos matricák ma éjfélig érvényesek.

Az biztos, hogy a jövő nyári szezonra ismét bevezetik a négynapos matrica használatát, de azt még nem tudja a Gazdasági Minisztérium, hogy ezt a négynapos lehetőséget hogyan lehet beleilleszteni az egész éves matricarendszerbe.

Csillag István gazdasági miniszter szerint ugyanis bevált a nyári próbálkozás, egyrészt azért, mert a négynapos matrica díját a lakosság arányosnak érezte az úthasználattal, így védte az adófizetők pénzét és azokat a lakosokat is, akik az utak mellett élnek. A kísérlet bevezetése előtt a szakemberek úgy becsülték, hogy négy-ötszáz millió forint bevételkiesést okoz majd a négynapos matrica bevezetése, mert a tíznapos matricát szorítja majd ki az eladásból. De mára kiderült, nullszaldós lett a mérleg. Nemcsak azért, mert felére csökkent a bliccelők aránya, hanem azért is, mert az M7-es autópálya épp akkor vált fizetőssé, amikor a nyári forgalom megindult ezen az autópályán. Másrészt a tíznapos matricából is többet adtak el, 20-25 százalékkal, mint amennyit a rendszer bevezetésekor gondoltak.

Csillag István elmondta: a minisztériumban azon gondolkodnak, hogy vihetnék tovább az év többi részében a négynapos matrica rendszerét, hiszen az időjárás befolyásoló tényező, tehát változtatásra van szükség. Kérdés, hogy megkülönböztetés nélküli négy nap legyen-e, vagy a hét bizonyos napjai legyenek preferálva majd.

A gazdasági miniszter hasznosnak tartja a rendszert azért is, mert szerinte a kísérlet segíti az enyhülést a politikai nyomásban is, hiszen a Fidesz végül támogatta a négynapos matrica bevezetését - fogalmazott Csillag István, ezért minden más kísérlet kezdeményezését segíti majd a minisztérium. Egyébként november 15-ig kell a jövő évi teljes matricarendszerre javaslatot tennie a szakembereknek - hangzott el a sajtótájékoztatón.

(Krónika hírszolgálat)