Igazságos Bursát akarnak
 Bizottság a botrányok elkerüléséért

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-08-29 | Illyés Szabolcs

Botrányosnak nevezett egy makói önkormányzati képviselő több, a tavalyi Bursa Hungarica ösztöndíjra benyújtott pályázatot, a polgármester szigorúbb elbírálást ígért. Csongrádon és Szentesen még nem tapasztaltak hasonló problémákat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csongrádon és Szentesen
minden rendben

Csongrádon és Szentesen nem tapasztaltak hasonló botrányokat az önkormányzat munkatársai, pedig mindkét város évekkel ezelőtt csatlakozott a megyei önkormányzat és az Oktatási Minisztérium támogatta pályázati rendszerhez. Vincze Mária, a csongrádi oktatási iroda vezetője elmondta: idén az egy főre jutó, ötvenezer forint alatti nettó jövedelemnél kisebb bevétellel rendelkező családok tanuló gyermekei részesülhetnek a támogatásban. A szakemberek tapasztalatai szerint a települési és a megyei önkormányzat, valamint az oktatási tárca közül épp a legutóbbi késedelmes fizetése okozza a Bursával kapcsolatos legtöbb problémát.
Idén is pályázhatnak a makói illetőségű, hátrányos szociális helyzetben élő, s valamely felsőoktatási intézmény államilag finanszírozott szakán tanuló fiatalok a Bursa Hungarica ösztöndíjra. A szociális alapon igényelhető, havi legfeljebb tízezer forintnyi ösztöndíj odaítélésének folyamatán azonban szigorítást rendelt el Buzás Péter makói polgármester, aki képviselői javaslatra szorgalmazni fogja, hogy egy feltehetően ötfős ad hoc bizottság vizsgálja felül a kérelmeket.

– Tavaly akadt rá példa, hogy az egy főre jutó jövedelem rubrikájába döbbenetesen alacsony, kevesebb mint 20 ezer forintot ismert el a pályázó, miközben közismert volt, hogy az igénylő család két gyermekét is budapesti egyetemen taníttatja. Az ilyen és hasonlóan kirívó, botrányos esetek elkerülésére megoldást kell találnia az önkormányzatnak – javasolta a legutóbbi, szerdán tartott makói képviselő-testületi ülésen Mágori Józsefné önkormányzati képviselő.

A felszólaló még kiemelte: az ilyen, valótlan tartalmú pályázatok miatt számos, egyébként rászoruló fiatal eleshet a mindennapi fennmaradáshoz szükséges összegtől, mert szülei esetleg költségvetési intézménynél dolgoznak, így a papíron igazolható jövedelmük magasabb, mint a csekély adózott bevételt igazoló vállalkozók esetében. Éppen ezért jelentősen szigorítani kell a környezettanulmányokat, valamint javasolta, meghatározott összegű, egy főre jutó nettó kereset alatt nem szabad elfogadni a benyújtott pályázatokat.

Hajdú Gábor képviselő, a Galamb József Szakközépiskola igazgatója azonban úgy véli: nem szabad túl szigorú ellenőrzéssel lehetetlenné tenni a pályázati elbírálást, de a benyújtott dokumentumoknak igazat kell állítaniuk. Éppen ezért javasolta, minden pályázóban tudatosítani kell, hogy büntetőjogi felelősségének tudatában nyilatkozott.

Az önkormányzat hatósági osztályának vezetője, Csomor Ágnes szerint a környezettanulmányok valós képet adnak a pályázók anyagi helyzetéről, így elutasíthatóak a valótlan összegekkel benyújtott pályázatok. Kiss Imréné, a testület szociális bizottságának elnöke megoldásként javasolta: ötfős bizottság vizsgálja felül a kérelmeket, kiszűrve a gyanús pályázatokat.