Cirkusz a javából
 Fekete Klára jegyzete

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-08-23 |

„Mese nincs, a népnek cirkusz kell” – mondta utóbb Gedei Zoltán, az M5 Autópálya Alapítvány kuratóriumának titkára, aki szimpátiája és egyetértése jeléül szintén részt vett a demonstráción."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az egy, aprópénzzel fizető autósra jutó riporterek és operatőrök száma tegnap délután az M5-ös újhartyáni főkapujánál tíz és tizenöt között mozgott. A kamerák közelről vágóképeztek, vették föl, amint a sofőrök egyenként leszámolják a 2310 forintos úthasználati díjat a kisasszonyok kezébe. Ezt megelőzően, még a találkozóhelyen a demonstrálók a forintosokkal teli zacskókat emelgették a sajtó kedvéért, majd a sok-sok pénzbe belemarkoltak és az érméket ujjaik között csorgatva engedték vissza a zsákokba.

„Mese nincs, a népnek cirkusz kell” – mondta utóbb Gedei Zoltán, az M5 Autópálya Alapítvány kuratóriumának titkára, aki szimpátiája és egyetértése jeléül szintén részt vett a demonstráción. Ezzel az egy mondattal azt érzékeltette, hiába az alapítvány tárgyalásos megoldást kereső stratégiája, ha az emberek, és hát természetesen a média az ilyen nagy durranásokra kíváncsi. Az már megint más kérdés, hogy a megannyi vágóképből az esti híradókban a kereskedelmi csatornákon alig másodperceket mutattak. Többünknek azonnal eszébe jutott, hány este foglalkoztak ugyanezek a televíziók a többi hazai autópálya matricás díjainak csökkentésével, hogy pár száz forintot megtakarítsanak havonta az ország nyugati és északi felében élők számára.

A tegnapi polgári engedetlenkedőknek különben még azt sikerült elérniük, hogy az M5-ös hírét keltsék Európában. A sorban rekedt németek, franciák, angolok megütközve figyelték az aprópénzek számolását, miközben a tűző napon a kapuk felé araszoltak. A vehemensebbek átkozódtak, szívbajukra, repülőgépük indulására hivatkoztak, a ráérősebbek pedig érdeklődtek, mi ez az egész. És a nyelveket tudó szervezők közül többen elmagyarázták az M5-ös titkát. Az egyik német hölgy pedig megkérdezte: és az állam miért nem csinál semmit? Jó volt a kérdés, csak hát erre már nem lehetett egy mondattal válaszolni. Ha elkezdjük magyarázni, még most is ott állnánk.


Továbbá:
Bűnös italok
A szegénység pazarlása
Esélyek és gesztusok
Talán, de, esetleg
Kokárda