Az apró forintosok miatt bedugult az M5-ös

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-08-23 | Fekete Klára

Mintegy negyven szegedi, kisteleki, csongrádi és békéscsabai autós órákra megbénította a forgalmat az M5-ös sztráda újhartyáni főkapujánál. A polgári engedetlenkedők aprópénzzel fizettek, tiltakozásul a magas autópálya használati díjak miatt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Gyenes Kálmán
Nem bejelentett tüntetést, hanem polgári engedetlenségi mozgalmat szervezett tegnap délutánra a békéscsabai MAHÉSZ, a két hónappal ezelőtt megalakult M5-ös Autópályát Használók Érdekvédelmi Szövetsége az Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Rt.-vel szemben. A törvények betartásával használjuk az autópályát – mondta Végh László Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő a sztráda Budapest felé vezető oldala melletti Total-kútnál, a tűző napon, ahol a különböző településekről érkező autósok gyülekeztek. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény értelmében egy címletből egyszerre ötven darabbal lehet fizetni egy olyan helyen, mint a fizetőkapu.

Az autókra eközben felragasztották az M5RICA elnevezésű matricákat, előkerültek az Akarat, összefogás=siker feliratot hordozó sárga pólók és sapkák, többen a nemzetiszín zászlókat is gépkocsijaikra tűzték. A különböző címletű aprópénzes zacskók, zsákok eredetéről is történetek keringtek a parkolóban, amelynek aszfaltján tojást lehetett volna sütni a délutáni forróságban. Kiderült, a békésszentandrási plébános tízezer forintot gyűjtött a szervezőknek, a kistelekieknek a boltosok tették félre az aprót. A Kistelek és Kistérsége Gazdakör alelnöke, Szabó Sándor mögé úgy tizenöt autós sorakozott föl. Restelkedett, hogy csak ennyien, de hát munka dandárja van. Felbukkant a demonstrálók között Babák Mihály szintén fideszes honatya, Szarvas polgármestere is, aki már egyéni akció során többször forintosokkal fizetett a sztrádán.

Végh László pedig újra elmondta: a dél-alföldi régió leszakadásának, a munkahelyek megszűnésének, az alacsony fizetéseknek egyik oka az, hogy az M5-ösön oda-vissza 6500 forint úthasználati díjat fizetnek az autósok, míg a többi sztráda tíznapos használatáért csak 1900-at kérnek. Azzal kapcsolatban, hogy az előző kormányzati ciklusban sem történt semmi, azt válaszolta: az Orbán-kormány nem kívánt testnek tartotta az M5-öst, és úgy vélte, 2003-ban jön el az ideje, hogy lépni lehessen. Majd elindította a menetet, nyugalomra intve mindenkit és előre megtervezve, ki melyik sávba áll be.

Az újhartyáni kapunál aztán 4 óra magasságában bekövetkezett az, amiben valószínűleg csak a szervezők reménykedtek: a forgalom a szó szoros értelmében bedugult. A máskor kihalt sztráda olyan képet mutatott, mint az olasz autópályák az augusztusi szabadságok idején. Szinte másodpercek alatt torlódott föl közel hatszáz autó, holott az engedetlenkedők alig negyvenen voltak. És a demonstrálók ráérősen, egy-, két-, öt-, tízforintosával kimérték a 2310 forintokat. A mögöttünk álló lengyel buszból döbbenten néztek ki a turisták, miközben sofőrje nyomta a dudát, egy másik sorban valaki szívbajára, izzadó gyermekeire hivatkozott. De nem volt „kegyelem": a sárga pólósok csak apróval voltak hajlandók fizetni.

Az egyik kevésbé türelmes várakozó ordított, tört magyarsággal szidta az országot, majd végső kétségbeesésében kifizette az engedetlenkedő helyett a díjat, csak hogy haladjunk. Hiába. Az autós nem fogadta el, visszaadta a pénzt azzal, hogy a nyugta ellenében a pénztárosnak adott díjjal legyen csak boldog az AKA Rt. A forintos autósok átlagosan és fejenként 8-10 percig tartották fel a sort, a kapuban ülő, pénzt számoló hölgyek állták a sarat. Igaz, többször elszámolták magukat.

A torlódás csak fél hat tájban szűnt meg teljesen. A szervezők elégedettek voltak: a hőségnek, a péntek délutáni nagyobb forgalomnak és a mintegy negyven tüntetőnek köszönhetően elérték, amit szerettek volna. Így vélekedett Gedei Zoltán is, aki egymaga képviselte a szegedi székhelyű M5 Autópálya Alapítványt és szintén apróval fizetett. A kuratórium titkáraként annyit fűzött hozzá az eseményhez: sikeres volt, mivel fel tudtuk hívni magunkra a figyelmet. Amit el akart érni a MAHÉSZ – és támogatóként az alapítvány –, azt elérte.