Sok a régi gyűjtőkémény a megyében
 Béléscső nélkül veszélyes

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-08-04 | Korom András

Elhasználódtak az eltelt évtizedek alatt a társasházak bélés nélkül épített termoforkéményei az ebbe kötött gázbojlerek miatt. A megye településein fokozatosan vizsgálják felül ezek állapotát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
Életveszélyesek a régi gyűjtőkémények, több ok miatt is. Mint lapunkban nemrégiben megírtuk: a harminc-negyven évvel ezelőtt épült egycsatornás, zömében társasházi kéményekbe kötött vízmelegítők lakásokba visszaáramló füstje több esetben is halálos balesetet okozott.

Csongrád megye városaiban sok ilyen, úgynevezett termoforkémény működik. Legfőbb jellemzőjük, hogy annak idején nem húztak ezekbe béléscsövet, így a rájuk kötött gázbojlerek füstje mára belülről szétmarta a téglákat.

Vásárhelyen körülbelül 650 ilyen kémény működik, s ezek közül csupán néhány házét vizsgálták meg mostanában – a lakók kérésére. A távfűtő kft. szakemberei – a füstelvezetők természetes elhasználódásán túl – nem találtak hibát. Makón 240-250 termoforkémény működik, melyeket nemrégiben kezdtek el vizsgálni – mondta lapunknak Németh Sándor, a kéményseprő szolgálat vezetője. Különösebb hibát nem találtak, a kürtők átjárhatóak, néhány helyen azonban azt tapasztalták, hogy belsejüket építésük idején nem mindig sikerült egyenletes méretűre készíteni.

Mindszenten működik a legkevesebb ilyen kémény. A 2800 ingatlan nyolcvan százalékában van gáz, ezek hatvan százalékában kötötték kéménybe a fűtő- és vízmelegítő eszközöket, de a településen csak néhány termoforkéményes társasház áll. A magánházak füselvezetőibe pedig csak mostanában tesznek béléscsövet, ha abba gázkészüléket kötnek.

Csongrádról és Szentesről pontos adatot nem tudtunk meg, azt azonban igen, hogy a két településen sem különb a helyzet, mint a többi városban. A húsz-harminc éve épült társasházak kéményei az akkori szabványok szerint készültek, így utólag úgy kötötték beléjük a gázbojlereket, sőt néhány helyen a gázkonvektorokat, hogy azokba nem húzták bele a meglehetősen költséges béléscsöveket. A megoldást, azaz az életveszélyes helyzet megszüntetését kellő önerő híján mindenhol a központi forrásokat célzó pályázattól várják.