Életveszélyes kémények
 Október végéig pályázhatnak állami támogatásra a társasházak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-07-29 | Nyilas Péter

Szegeden több száz társasházban működnek életveszélyes, úgynevezett egycsatornás gyűjtőkémények. Az átalakításhoz igénybe vehető kormánytámogatásra október végéig pályázhatnak a társasházak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Schmidt Andrea
Fogy az életveszélyes kéménnyel épített házakban lakók ideje: október 31-ig pályázhatnak a kürtők átalakítására fölajánlott állami támogatásra. Eddig a mintegy négyszáz érintett szegedi társasház közül mindössze tíz jelezte fölújítási szándékát az önkormányzatnál.

„Vagy a gázkonvektort használja, vagy a vízmelegítőt: a kettőt együtt semmiképpen!" – egy szegedi lakásban így figyelmeztette a tulajdonost a kéményt és szellőzőt ellenőrző szakember. A rá leselkedő életveszélyről eddig mit sem tudó lakót kevéssé vigasztalja, hogy bajával nincs egyedül: a városban több tízezren élnek hasonló körülmények között.

Magyarázat: az elmúlt évtizedekben országszerte sok ezer társasházba építettek be rossz technológia szerint készült, egycsatornás gyűjtőkéményeket, amelyeknek kürtőiből bármikor visszafordulhat a gázüzemű fűtőtestek és vízmelegítők füstje. Ráadásul maguk a lakók is növelték a veszélyt azzal, hogy a kürtőkre szabálytalanul és engedély nélkül kötöttek rá további berendezéseket.

Minderről Szenkovszky István, a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. igazgatója annak kapcsán beszélt, hogy a közelmúltban megjelent a Belügyminisztérium pályázati fölhívása az egycsatornás gyűjtőkémények átalakításához biztosított központi támogatásról (az interneten a www.b-m.hu oldalon olvashatók a részletes pályázati föltételek).

A kormány a költségek 40 százalékát fedezi; a lakásonként igénybe vehető összeg fölső határa 80 ezer forint. A maradék összeg felét az önkormányzat magára vállalhatja.

Fontos tudnivaló, hogy az állami támogatásért nem közvetlenül a társasházak, hanem az önkormányzatok folyamodhatnak. Pappné Tombácz Ildikó, a szegedi polgármesteri hivatal építési irodavezetője és Kovács Béla irodavezető-helyettes tájékoztatása szerint eddig pontosan 319 lakás kéményfölújításáról kaptak szándéknyilatkozatot.

A kétlépcsős pályázati rendszerben előbb az épületeknek kell jelezniük fölújítási szándékukat. Csak házak pályázhatnak, valamennyi ott lakó egyetértése esetén. A támogatás kizárólag lakásokra vehető igénybe – tehát például üzletként működő helyiségekre nem. A Belügyminisztériumhoz az önkormányzat adhat be pályázatot.

A kéményfölújítási program önkormányzati támogatásáról a közgyűlésnek kell döntenie. A testület legközelebb szeptember 5-én ül össze, így a társasházaknak nem sok idejük marad a döntésre. Szándéknyilatkozataikat a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodáján adhatják le.