Épül Eperjes temploma
 Várhatóan szeptemberben szentelik fel

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-07-28 | Blahó Gabriella

Jótékonysági koncertet adott az épülő eperjesi templom javára januárban a Nemzeti Filharmónia, Kocsis Zoltán vezényletével. A bevétel a várakozásokat messze alulmúlta, az elszámolás után kiderült: mindössze százötvenezer forint gyűlt össze.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A Pro Concordatia Populorum Lovagrend tagjaként a szentesi Orbán István szervezte a koncertet azzal a szándékkal, hogy a jótékony rend képviselőjeként ezen a módon járulhasson hozzá a szent cél megvalósulásához. A négyezer forintos jegyekből mindössze negyvenegy darab kelt el, a csaknem kétszáz fős hallgatói tábor legjelentősebb részének toborzása a filharmónia szervezésének köszönhető: az utolsó pillanatban százötven zenebarátot hívtak el a január eleji budapesti koncertre, de ők nem váltottak belépőt.

A százötvenezer forintot a lovagrend átutalta a templomépítést támogatók számára létrehozott alapítvány számlájára. Emellett a lovagrend közbenjárására adományoz a szentesi Kontavill villamosszerelést az épülő templomban.

Ennek értéke mintegy háromszázötvenezer forint. Közvetve tehát mintegy félmillió forinttal járul hozzá a lovagrend a templomépítéshez.

Az eperjesi szent hajlékot a katolikus egyház építi, a megyés püspöki hivatal tízmillió forintot áldoz ebben az esztendőben erre a célra. A félig kész templomban a belsőépítészeti munkák még hátravannak, be kell vezetni a közműveket.

Ahhoz, hogy fel lehessen szentelni a templomot, szükség volna további hatmillió forintra – mondta Kollár János, Eperjes polgármestere. Magyarország egyetlen harangöntője természetesen vállalja az eperjesi templom harangjának öntését, de szükség volna még orgonára is.

Ezek hiányában – a polgármester szerint – nem volna méltó a templom az avatásra. Ugyanakkor információink szerint Gyulay Endre megyés püspök szeptemberben szeretné megtartani a szertartást, hiszen az egyház és a falubeliek egyaránt alig várják, hogy szépen feldíszített templomukba bemehessenek.

Ám erre néhány hónapot még biztosan várni kell, addig a hívők a község iskolájában megtartott istentiszteleteket látogatják.