Csatornaépítés, ősszel
 Kétszázötvenhétmillió forintba kerül a szentesi befektetés

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-07-28 | Blahó Gabriella

A környezetvédelmi minisztériumból érkezett hivatalos értesítés szerint Szentes megkapta a belváros és a Kisér csatornahálózatának kiépítéséhez megítélhető maximális támogatást, a beruházás értékének tizenöt százalékát. A Belügyminisztérium korábbi pályázatán a város negyven százalékot nyert: a két összeg együttesen kétszázötvenhét és félmillió forintot tesz ki.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A három és félmilliárd forintba kerülő csatornahálózat építéséhez immár 55 százalék áll rendelkezésére az önkormányzatnak – mondta Szirbik Imre polgármester. A képviselő-testület éppen egy esztendeje döntött arról, hogy megkezdi a program megvalósítását, és négy pályázati anyag készült el, mely szerint a város területe a beruházás szempontjából négy övezetre oszlik.

A céltámogatás első körében kapta a Kisér a támogatást, s várhatóan ősszel döntenek a belvárosi csatornahálózat támogatásáról. A polgármester szerint – ha az időjárás közbe nem szól – ősszel elkezdődhet a munka, melyet megelőz a közbeszerzési eljárás. Héttagú, szakértőkből álló bizottság alakult a kivitelezésre jelentkezők elbírálására, s először azt vizsgálják meg, hogy a munkát vállalni szándékozók közül melyek képesek elvégezni a csatornahálózat kiépítését. Véglegesen október közepe táján derül ki, ki lesz a kivitelező. A polgármester úgy véli, ha az őszi időjárás csapadékmentes, száraz lesz, akkor érdemes abban az időben megejteni az első kapavágást, ellenkező esetben viszont tanácsosabbnak tűnik kora tavasszal elkezdeni a munkát.

A lakosságnak ezekben a hetekben aktív teendője nincsen – tette hozzá Szirbik –, csak annyi, hogy a hálózatra való csatlakozáshoz szükséges pénz továbbra is gyűjtésék. Szentesen a csatornahálózat kiépítése 1300 ingatlant érint, a tulajdonosok közül 1038-an folyamatosan törlesztik a részleteket a takarékszerződés értelmében. A résztvevők aránya a polgármester szerint országos számokhoz viszonyítva figyelemreméltó. A technológiának köszönhetően, amint az utcán elkészül a csatorna, azonnal rá lehet csatlakozni, és nem kell megvárni, hogy az egész város területét lefedje a kivitelező.

Szentes szennyvíztisztítója jelenleg naponta 10 ezer köbméter kommunális szennyvíz mechanikai és 7000 köbméter biológiai tisztításra alkalmas, a csatornahálózat kiépülése után várhatóan napi 5,5-6 ezer köbmétert kezel majd – jelentette ki a polgármester. A számok azt mutatják, hogy a környező települések szennyvizét is képes fogadni Szentes, ha erre a környékbeli önkormányzatok igényt tartanak.