A biztonság záloga a tervezés, a tőke
 Dániában járt az eperjesi Kollár János

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-07-28 | Blahó Gabriella

Egy hétig volt távol falujától Eperjes polgármestere, Kollár János. A dániai Viborgban a mezőgazdaság és a szociális ellátás témakörében tett szakmai kirándulásokat, programját a kecskeméti székhelyű Falugondnokságok Duna–Tisza közi Egyesülete szervezte.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Eperjesen az elmúlt évtizedekben nem volt példa arra, hogy a falu vezetői közpénzen utaztak volna messzi vidékekre. Most a testület mégis úgy döntött, harminc százalékban támogatja a polgármester szakmai útját a távoli országba. A fennmaradó részt támogatás formájában kapta az egyesületen és a szociális és családügyi minisztériumon keresztül, hogy tapasztalatokat szerezzen az Eperjesen is működő falugondnoki szolgálat dániai mintájáról.

Farmokat, mezőgazdasági társaságokat látogatott Kollár János a távoli országban, és találkozott – többek között – azzal a technológiával, a biogázüzemmel, mely Dániában működik, és melyet Eperjesen már korábban meg akartak valósítani, ám anyagi eszközök híján nem sikerült. A biogázüzem lényege, hogy egy sajátos trágyakezelési technológiával gázt termelnek, melyet speciális motorok segítségével villamos energiává alakítanak. Az olyan kis közösségek számára, mint Eperjes, az ilyen jellegű megoldások igen kifizetődőek lehetnek. Kollár János szavai szerint precizitásban, ötletességben, munkaszellemben nincs különbség a nyugati, sikeresebbnek tűnő életvitel és a hazai kistelepülések mindennapjai között, lényeges eltérés kizárólag a tőkében mutatkozik. A polgármester azt is megtudta Dániában, hogy mezőgazdasági hiteleket harminc-negyven esztendős futamidőre vehetnek fel a farmerek, amely a gazdasági életben a tervezhetőséget, a kiszámíthatóságot mutatja. Magyarországon, s így Eperjesen is, ma inkább az a kérdés, hogy túléli-e az agrárium az idei válságot.

A házi beteggondozás, bentlakásos ellátás témakörében is gyűjtött tapasztalatokat a falu vezetője, s sajnálatosnak tartja, hogy az elsődleges feladat itthon nem elsősorban az iskolaépítés, hanem az idősek méltó ellátása jelenti: hiszen a falvak folyamatosan elöregednek, kevés gyermek születik, s kevesen választják lakóhelyül a kistelepüléseket. Eperjesen évek óta működik a falugondnoki szolgálat, a falugondnok feladata az iskolások utaztatása messze eső otthonuk és az intézmény között, az idősek számára a gyógyszer, illetve az ebéd szállítása. Polgármesterségének első fontos kezdeményezése volt ennek a státusnak a létrehozása, hiszen faluhelyen nélkülözhetetlen e szolgálat.

Kollár János hazatérte után megosztja tapasztalatait a képviselő-testület tagjaival, s közösen döntenek arról, hogy hosszú távú fejlesztési elképzeléseikbe hogyan tudják beleilleszteni azokat a mintákat, melyek a falu fejlődését szolgálhatják.


Továbbá:
EU a weben
A bővítés és a számok
Magyarország elég fejlett az unióhoz
Előny a nagyobb államoknál
Kelet-Európában a romák a rendszerváltás vesztesei