Hercehurca a csongrádi kórházzal

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-07-10 | Bíró Dániel

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a csongrádi belgyógyászaton. Az osztály főorvosa állítja: a mostanra kialakult létszámgondokért és az abból adódó hiányosságokért a szentesi kórház előző vezetése a felelős. Az ápolók és a betegek aggódnak a jövő miatt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
Ismétli önmagát a szentesi kórházhoz tartozó csongrádi belosztály főorvosa, Lovas Sándor, mikor hangsúlyozza: dicsérettel illették az elmúlt években a Tisza és a Körös találkozásánál elterülő kisváros kórházának szakmai munkáját, sőt: gazdasági tevékenysége is elismerést érdemelt. A részleg vizsgálatát folytató önkormányzati biztos, Fenyves Ernő több egészségügyi dolgozó jelenlétében jelentette ki, hogy 95 százalékos ágykihasználtság fölött nyereséget termel az osztály, márpedig évek óta száz százalékon teljesít a csongrádi belgyógyászat.

Dr. Borzi Márta, a szentesi kórház főigazgatója ezzel kapcsolatos, minap megjelent nyilatkozatára reagálva a csongrádi intézményt irányító Lovas főorvos elmondta: „Többéves költségelszámolás bizonyítja, hogy profitot termelünk. Ami pedig az idei adatokat illeti, nem ismerem még a jelentést, de úgy vélem, százezer forintos hiány egy több tízmilliós költségvetésben elenyésző." A főorvos kifejtette, a dolgozókra vonatkozó szakmai kritériumoknak a szentesi kórház előző vezetésének döntései miatt nem tudnak megfelelni, ugyanis akkoriban mindenfajta tájékoztatás nélkül szüntették meg a konzíliumra járó szemész, pszichiáter és onkológus orvosi státust. A nyilatkozatstoppal kapcsolatban Lovas doktor elmondta, dr. Tóth Edit, a szentesi kórház orvos igazgatója személyesen tiltotta meg a válaszadást, majd ezt írásban is megerősítette.

Dr. Tóth Edit érdeklődésünkre leszögezte, a betiltott nyilatkozatadás egyetlen (májusi) napra vonatkozott, utána érvényét vesztette.

A belgyógyászat főorvosa szerint megint nyilvános üzengetésbe váltott át egy olyan szakmai vita, amit előzetesen hozzáértő emberek társaságában kellett volna lefolytatni.

A csongrádi osztályon dolgozó ápolók aggódnak a jövő miatt. Benedek Lászlóné főnővér érdeklődésünkre elmondta, jelen pillanatban négy szakképzett, egy nyugdíjba vonuló, két fél műszakban munkát vállaló nyugdíjas nővér és egy iskolás segédnővér látja el a betegeket.

A létszám ijesztően alacsony, de mindent megtesznek a korrekt ellátásért. A váltásról megemlítette, már vannak elképzelései, de továbbra is szeretne a csongrádi kórházban dolgozni.

Az intézményben éppen kivizsgáláson lévő Gémes Pál tömörkényi lakos szerint Csongrádnak szüksége van kórházra. Elmondta: „Az ellátásra nincsen panasz, de a kevés nővér szembetűnő, ugyanis éjszaka egyetlen ápoló ügyel a betegekre." Tóth József csanyteleki nyugdíjas tíz éve rendszeres „vendége" az intézménynek, ahol – mint fogalmaz – jó helye van. Tisztességes ellátásban részesül, csupán ez a hercehurca aggasztja.