Senki sem tud semmit
 A „csongrádi kórház

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-07-05 | Bíró Dániel

Bizonytalanság uralkodik a csongrádi belgyógyászaton. A megyei közgyűlés június végi döntése óta többen is más munkahely után néztek. Az év eleje óta létszámstop van érvényben az osztályon, ám a limitált 31 fő helyett jelenleg 16-an látják el a betegeket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Elkeseredett a hangulat a csongrádi Szentháromság téri egészségügyi intézményben. A megyei közgyűlés által megfogalmazott határozattal kapcsolatban kétségek merültek fel a dolgozókban. A megyegyűlés döntése miatt hat ápoló a váltás mellett döntött, s ezzel a kilátástalanság csak fokozódott. Húsz éve hiába százszázalékos a csongrádi belgyógyászati osztály ágykihasználtsága, az intézményt vizsgáló gazdasági szakemberek szerint arculatváltásra van szükség.

Bár információnk szerint a szentesi területi kórház igazgatója megtiltotta a nyilatkozat adást, dr. Lovas Sándor, a csongrádi belgyógyászat főorvosa végső elkeseredésében úgy fogalmazott: – Még a halálra ítélt is véleményt mondhat – az utolsó szó jogán. A csongrádi főorvos sérelmezi, hogy a róluk készült vizsgálati anyagot, valamint a minap megszületett határozatot sem láthatta, így ő sem tud mit mondani az érdeklődő dolgozóknak. – A csongrádiak megdöbbenését csak tetézi – fogalmazott Lovas doktor –, hogy megint mások döntenek arról, mi a jó Csongrádnak. – Leszögezte: – Ha már rehabilitációs intézményről beszélünk, jó lenne tudni, mit is jelent az igazából, hiszen eddig is akként üzemeltünk, hiszen az épület bejáratánál most is a „rehabilitációs osztály" felirat fogadja a betegeket. Eddig jó volt így, most már nem? – kérdezte, majd hozzátette: – Egyébként minden csongrádinak érdeke, hogy a szentesi kórház fejlődjön, de bizonyos szempontokat szem előtt kellene tartani. Az elképzelt lehetőség megvalósításához pénz, szakemberek és engedélyek szükségesek, viszont mind a három területen rengeteg a hiányosság.

A megyei önkormányzat döntése nyomán támadt „felfordulás" miatt pillanatnyilag nincs az osztálynak beteghordója, sőt: a betegek szennyesét is a hozzátartozók hordják ide-oda. A 31 fősre tervezett ellátást 16-an végzik, ami a mennyiségi mellett a színvonal minőségi romlását is jelenti, pedig a kezeltek kilencven százaléka most is fekvő beteg.

Légrádi Péterné takarítónő szerint felháborító, ahogy ezt az osztályt, a betegeit, a dolgozóit kezelik! Elárulta: a reménytelen helyzet miatt minden egészségügyi dolgozó a váltáson töri a fejét. Ha nem sikerül új munkahelyet találni, hónapokon belül úgy is pont kerül a „csongrádi kórház" történetének végére.