Huszonöt évét ünnepli a szentesi drámai tagozat
 Tekintély helyett oldott játék

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-06-26 | Blahó Gabriella

A szentesi gimnázium huszonöt éve az egyetlen olyan intézmény volt az országban, ahol a diákokat színjátékra hívták tanáraik. Az azóta eltelt időben a tagozat mérhetően is bizonyított: ma több sikeres művész viszi hírnevét az iskolának és a városnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A drámaisok külön színfoltot jelentenek Szentes mindennapjaiban. A város polgárai az utcán gyakorta láthattak fiatalokat, akik énekszóval haladnak a kollégium és a gimnázium között, ruházatuk is eltér az éppen divatostól. A dések hosszú hajjal, hosszú szoknyában, gitárkísérettel jelennek meg olyan helyeken, ahol a konvenciók szerint ez nem természetes. Míg korábban sokakból rosszallást váltott ki a viselkedésük, ma már úgy tűnik, egyre többen érzik magukénak a sikert, amelyet a diákszínjátékosok szereztek a városnak és a gimnáziumnak. Bácskai Mihály (ahogy diákjai hívják ma is: Skabá) ötven esztendőt töltött el a diákok körében, a színjátszás jegyében. Úgy fogalmazott: ez tartalmat adott egész életének. Miska bácsi azóta díszpolgári címet kapott a várostól, s a nyugdíjas éveit töltő drámatanár ma úgy érzi: gyorsan múlik az idő.

 Drámais gála

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium a hétvégén ünnepli a drámai tagozat létének huszonötödik évfordulóját. Pénteken délután három órától egészen késő estig a Tóth József Színházteremben valamennyi eddigi évfolyam szerepel egy hat-hét perces produk-
cióval. A gálaelőadást június 28-án, szombaton este kilenckor tartják: az ifjúsági ház előtti gödör színpadán, ahol a hírnevet szerzett egykori gimnazisták lépnek fel a nagyközönség előtt. Alföldi Róbert és Bácskai János mellett itt szerepel Balázs Zoltán és Varga Gabriella, a Bárka Színház két művésze, akik a szeptemberi évadot Shakespeare drámájával kezdik a fővárosban, Rómeó és Júlia szerepében. Látható és hallható lesz Fesztbaum Béla, a Vígszínház társulatának tagja, Gáspár Sándor színművész, Náray Erika jazzénekesnő, Szekeres Adrienn énekesnő, Zsédenyi Adrienn, akinek nemrégiben jelent meg új albuma „Rám valahol egy férfi vár" címmel, Szávay Viktória, akit a Radnóti Színházban az év színésznőjévé választottak, továbbá – többek között – Hevesi Tamás énekes, valamint Kárász Zénó színművész.
Keserű Imre
a huszonöt éves évfordulón azt mondta: nem lehet kényelmesen hátradőlni abban a tudatban, hogy felneveltünk hétszáz embert, hiszen egyre jönnek az újabb fiúk és lányok. Egy kicsit minden évfolyamba „belehal" a pedagógus, hiszen a fiatalok mindig rengeteget és még többet akarnak: mindent. Ugyanazok a gondjaik és örömeik, mint az előttük járóknak, de azokat éppen akkor és éppen ott a sajátjuknak érzik. A drámai tagozat alapvetően egy tekintélyellenes közeg, amelyben a drámatanár tekintélye éppen a játékravalóságban rejlik, együtt játszani tehát muszáj.

Majtényi András zenetanár az első évfolyam óta oktatja sok – szavai szerint – rendkívül tehetséges növendékét, és ő büszke azokra is, akik történetesen nem lettek sztárok, „csak" nemesen gondolkodó felnőttek, akik még szépen is énekelnek, és az ő zongorakísérete mellett fejlődtek. Majtényi tanár úr úgy gondolja, a drámai tagozat ugyanolyan izgalmas, vonzó színfolt lesz a jövőben, mint amilyen volt az elmúlt negyed században.

A gimnázium igazgatója, Bácskainé Fazekas Márta háromszorosan érintett az ünneplésben: az intézmény vezetőjeként, egykori diákszínpadosként és az első évfolyam osztályfőnökeként. Fazekas Márta elmondta: a gimnázium húzóereje a drámai tagozat, az ide jelentkező diákok száma jóval magasabb annál, mint ahányat közülük fogadni tud az iskola, ami talán köszönhető az eltelt időnek és a jelennek egyaránt.