Mádl Ferenc Derekegyházon
 A köztársasági elnök avatta fel a forradalmár emléktábláját

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-06-28 | Blahó Gabriella

A derekegyházi születésű, veszprémi piarista tanár, Brusznyai Árpád emléke előtt tisztelegtek tegnap szülőfalujában. Mádl Ferenc köztársasági elnök, aki ismerte a tanárt, emléktáblát avatott tiszteletére, és megnyitotta a község könyvtárát, mely szintén Brusznyai nevét viseli.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A köztársasági őrezred biztosítása mellett érkezett tegnap Derekegyházra Mádl Ferenc köztársasági elnök. Először a régió vezető politikusai fogadták a falu központjában, majd útban Brusznyai szülőháza felé, köszöntötték őt az odasereglett falubeliek. Az elnök a falu lakóitól munkájuk iránt érdeklődött, s azt kívánta, a lehetőségekhez mérten bőséges legyen az idei termés.

Az emléktábla-avató ünnepségen Szabó István polgármester leszögezte: nem véletlen, hogy Brusznyai Árpád emléke túlél minden hatalmat. Az igazi tisztességes helytállás híre ugyanis szájról szájra terjed, a megbecsülés így válik köztiszteletté. Derekegyház szülötte azokban az októberi napokban a közakarat révén lett a veszprémi forradalmi bizottság elnökévé, s a forrongó, agresszív hangulatban ő a békés megoldásokat kereste, például gondoskodott a szovjet katonák ellátásáról is. Vállalt szerepéért koholt vádak alapján halálra ítélték, a legenda szerint a Himnusszal búcsúzott az élőktől.

Mádl Ferenc köztársasági elnök arról beszélt, hogy Brusznyai Árpád mártírhalála árán váltotta meg a maga polgárjogát, Derekegyház lakói számára ez olyan üzenet, melyből erkölcsi erőt bármikor meríthetnek. A veszprémi piarista gimnázium tanárát a köztársasági elnök személyesen ismerte, hiszen testvérei közül többet is tanított. A diákjai rajongtak érte. A dunántúli város egyik épületének falán két emléktábla áll, Batsányi Jánosé és Brusznyaié: e két névben, ha tetszik, „ölelkezik" a haza, a szabadság és az európaiság eszméje. Kalmár Márton alkotása most már ebben a faluban is hirdeti a hős emlékét.

A köztársasági elnök lapunknak elmondta: 1956 méltó ünneplése az országban még várat magára, azonban példaértékű, ahogyan ez a kis közösség kifejezte gondolatait a forradalommal kapcsolatban. Hozzátette: Brusznyai azokban a napokban felmagasztosult, azért is választották meg a forradalmi bizottság elnökévé, mert megbíztak benne, hiszen a humánus, keresztény hitnek áldozatos apostola volt. A közéletben ugyanezzel a csendes, alázatos emberségével győzött meg mindenkit, s lett népszerű.

Az ünnepségre eljött Brusznyai Margit, az egykori tanár leánya is, aki háromesztendősen látta édesapját utoljára. Mint mondta: egész életében hiányzott neki, de egy ilyen alkalom némi örömmel, s elégtétellel tölti el.

Az újonnan megnyíló könyvtárat Mádl Ferenc és Frank József, a megyei közgyűlés elnöke adta át a nagyközönségnek, majd a köztársasági elnök és a meghívottak a vadászházban költötték el az ebédet. Az elnök Derekegyházról egy órakor Békéscsabára ment, ahol a menekült családok gyermekei számára épült otthont avatta fel. Itt-tartózkodását ezután a falu történetének legjelentősebb eseményei között tartják számon.