Nem privatizáció, válságkezelés
 Új szentesi igazgatót választott a megyei közgyűlés

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-06-27 | Bakos András

Egyhangú szavazással döntötte el tegnap a Csongrád megyei közgyűlés, hogy mégis betelepítik a szentesi kórházi tömbbe a Csongrádon működő belgyógyászati osztályt. Ugyanakkor a helyén egy rehabilitációs intézmény létrehozásáról tárgyalnak a város önkormányzatával. Ily módon megmentik az ott dolgozók munkahelyét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Három új igazgatót is választott tegnapi ülésén a Csongrád megyei önkormányzat. Elsőként Illyés Gyulánét, a makói Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Gyermekotthon és Diákotthon igazgatóját választották meg újabb öt évre az intézmény vezetőjévé. Majd a csongrádi Sághy Mihály Ipari Szakközépiskola, Szakmunkásképző Iskola és Kollégium vezetésével bízták meg öt évre az addigi igazgatóhelyettest, Vincze Jánost, aki a címzetes igazgatóként nyugdíjba vonuló Újvári Józsefnét váltja. Mindketten egyedüliként pályáztak, s mindkettőjüknek egyhangú döntéssel szavazott bizalmat a közgyűlés.

A szentesi kórház főigazgató főorvosi posztjára kiírt pályázat ügyében is csak egy jelentkezőről kellett dönteni, a testületet azonban megosztott volt. Baláspiri Csaba képviselő, a konzervatív frakció tagja azt kérte, ne válassza meg a testület öt évre főigazgatóvá dr. Borzi Mártát, akit a kórház válságának megoldására felkért Citifund Kft. szakértőjeként legutóbb már megbízott igazgatóvá választottak. Mivel a válságkezelés várhatóan másfél-két évig tart, az ez után következő időszakban, ha a privatizáció szóba kerül, a Citifund – a főigazgató révén – előnybe kerül, ez pedig megengedhetetlen.

A felvetésre Simicz József, az MSZP–SZDSZ-frakció vezetője, az egészségügyi bizottság elnöke azt mondta, külön kell választani a dolgokat, itt a válságkezelésről van szó és nem privatizációról, amiről a Csongrád megyei intézmények esetében egyébként sem kell beszélni, a törvény ezt nem teszi kötelezővé. Minden, a kórházat érintő döntést a megyei közgyűlés hoz meg. A képviselők végül 22 igen szavazattal, 7 nem és 7 tartózkodás mellett főigazgatóvá választották dr. Borzi Mártát. Hosszú egyeztetés után konszenzus született viszont a szentesi kórház Csongrádon működő belgyógyászati osztályának ügyében.

A döntés szerint az osztály ez év végéig bekerül a szentesi tömbbe, így mégis végrehajtják azt az intézkedési tervet, amelyet a válság megoldásának érdekében a Citifund ajánlott. Ugyanakkor a megyei közgyűlés, az intézmény és Csongrád önkormányzata tárgyal egy rehabilitációs osztály indításáról. Erre lenne is igény, kifizetődő volna, ráadásul meg tudnák menteni az ottani munkahelyeket.

Elhangzott: a cél érdekében közös pályázatot is beadna a két önkormányzat. A javaslatot végül egyetlen tartózkodással – Vincze László csongrádi képviselő szavazott így – fogadta el a közgyűlés. És megszavazták a makói középiskolák, illetve a pusztamérgesi középiskola átvételéről szóló határozatot és szerződéseket, amelyekről tegnapi számunk ötödik oldalán részletesen írtunk.